Energiagazdálkodási irányítási rendszerek tanúsítása

Egy szervezet irányítási rendszerének, például környezetközpontú, minőségirányítási vagy információbiztonság-irányítási rendszerének tanúsítása a bizalomkeltés egy eszköze lehet, mivel mutatja, hogy a szervezet bevezetett egy rendszert tevékenységei, termékei és szolgáltatásai megfelelő szempontok szerinti irányítására, általános politikájával és megfelelő nemzetközi irányítási rendszerszabványok követelményeivel összhangban.

A június 1-jén magyar nyelven megjelent MSZ ISO 50003 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Energiagazdálkodási irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények szabvány előírásokat határoz meg az MSZ EN ISO 50001:2019 szerinti energiagazdálkodási irányítási rendszerek (EgIR) auditálásával és tanúsításával kapcsolatos kompetenciára, következetességre és pártatlanságra vonatkozóan az ilyen szolgáltatásokat nyújtó testületek számára. Az EgIR-auditálás eredményességének biztosítása érdekében foglalkozik az auditálási folyamattal, az EgIR tanúsítási folyamatában részt vevő személyzet kompetenciakövetelményeivel, az auditidővel és a több telephelyes mintavétellel.

A dokumentumot az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 Megfelelőségértékelés. Irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények. 1. rész: Követelmények szabvánnyal való együttes alkalmazásra szánták. Az MSZ EN ISO/IEC 17021-1 követelményeket határoz meg az irányítási rendszereket auditáló és tanúsító testületek számára. Ezek betartásának célja annak biztosítása, hogy a tanúsító testületek az irányítási rendszerek tanúsítását felkészülten, következetesen és pártatlanul végezzék, és ezáltal előmozdítsák az ilyen testületek elismertségét és az általuk kibocsátott tanúsítványok nemzeti és nemzetközi szintű elfogadását.

Az MSZ EN ISO/IEC 17021-1 követelményein túlmenően az MSZ ISO 50003 előírja az energiagazdálkodási irányítási rendszerek (EgIR) konkrét műszaki területére vonatkozó olyan követelményeket, amelyek szükségesek az audit és a tanúsítás eredményességének biztosításához, miközben támogatja a szervezet azon erőfeszítéseit, hogy folyamatosan javítsa energiagazdálkodási teljesítményét, beleértve az energiahatékonyságot, az energiahasznosítást és az energiafelhasználást, valamint fejlessze az EgIR-t. A dokumentum főként az auditfolyamathoz szükséges további követelményekkel foglalkozik. Magában foglalja a tervezési folyamatot, a kezdeti tanúsítási auditot, a helyszíni audit lefolytatását, az auditor kompetenciáját, az auditidőt és a több telephelyes mintavételt. A szabvány felépítése követi az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 felépítését.

Az MSZT Tanúsítási Titkársága már most e szabvány szerint végzi az energiagazdálkodási irányítási rendszerek auditálását és tanúsítását. Szolgáltatásainkról honlapunkon tájékozódhat.

Zajdon Anna

2023. június

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!