Biohulladék gyűjtése

Egy átlag európai évente 200 kg kommunális biohulladékot (azaz konyhai és élelmiszer-hulladékot) termel, mely évi szinten Európára vetítve ~125 millió tonna. A jelenlegi biohulladék-kezelés (égetés vagy komposztálás) nem aknázza ki teljeskörűen a biohulladékban rejlő potenciált, pl. a hulladékban lévő anyagok hasznosítását.

Ahogy a biohulladék mennyisége egyre nő, az EU számára kiemelkedő fontosságúvá vált annak optimális kezelése, a megfelelő gyűjtés és az újrahasznosítás. A biohulladék-gazdálkodás egyik legnagyobb kihívása a hulladék-visszanyerés (valorizáció) rendszerének városi környezetbe integrálása, illetve piaci értékkel rendelkező stratégiai termékek létrehozása, melyekkel ellensúlyozni lehetne a biohulladék visszanyerésének költségeit.

Azonban ennek az a feltétele, hogy a terméket előállító folyamatba magas minőségű biohulladék kerüljön, ennek alapja pedig a hatékony szelektív gyűjtés és előkezelés. Sajnos ilyen magas színvonalú gyűjtési rendszer még Európában is ritka, így a jelenlegi valorizáció gazdaságtalan és nem használja ki megfelelően a biohulladékban rejlő lehetőségeket.

E folyamatok szabványosításával a városvezetők és a hulladékgazdálkodási szolgáltatók olyan segítséget kaptak, mellyel az összegyűjtött biohulladék minősége javítható.

A CWA 17866:2022 Key factors for the successful implementation of urban biowaste selective collection schemes (Kulcstényezők a városi szelektív biohulladék-gyűjtési rendszerek sikeres megvalósításához) az európai uniós VALUEWASTE projekt tapasztalatait és eredményeit tartalmazza. A dokumentum elsősorban azoknak a városoknak ad útmutatást, amelyek még nem kezdték el szelektíven gyűjteni a biohulladékot, de már van helyi gyűjtőrendszerük. A CWA a biohulladék gyűjtéséhez kapcsolódó általánosan érvényes jellemzőket írja le és elemzi – a tervezést és a megvalósítást, a biohulladék fogalmának meghatározását, a különböző típusú fogyasztókkal (magánszemélyek vagy cégek, pl. éttermek) és az érdekelt felekkel való kommunikációt, valamint a kezelt biohulladék felhasználását.

Az európai dokumentum magyar nemzeti szabványként való bevezetésével kapcsolatban, kérjük, keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Zajdon Anna

2023. június