Szabványok a nemzeti könyvtárak minőségirányításához

Az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával 2023. május 1-jén magyar nyelven megjelentek az MSZ ISO/TR 28118:2023 és az MSZ ISO 21248:2023 szabványok. A korszerű könyvtárak megfelelő működésének és szolgáltatásának szavatolására elengedhetetlenné vált a minőségirányítási szakterület beépítése a könyvtári működésbe. A könyvtári minőségirányítás szabványos megoldásainak biztosítására komplett szabványcsaládot dolgoztak ki, összhangban a könyvtári statisztika szabványával (MSZ ISO 2789). A mindennapi tevékenység hatékonyságának és eredményességének mérhetőségét segítő könyvtári teljesítménymutatók keretrendszerét ismertető ISO 11620 1998-ban jelent meg először, jelenleg nemzeti szabványként a 2012-es változata van érvényben (MSZ ISO 11620:2019), valamint a könyvtári hatásmérés módszerét megadó ISO 16439 2014-es változata (MSZ ISO 16439:2019). A most megjelent szabványok e két minőségirányítási szabvány nemzeti könyvtárakra szabott átdolgozásai.

Az MSZ ISO/TR 28118:2023 Információ és dokumentáció. Nemzeti könyvtárak teljesítménymutatói angol nyelvű forrásdokumentuma 2009-ben jelent meg műszaki jelentésként. A dokumentum az ISO 11620 szabványban általánosságban megfogalmazott teljesítménymutatókat szűkíti le a nemzeti könyvtárak területére. A nemzeti könyvtárak rendkívül egyedi feladatokkal bíró intézménytípusok, tevékenységük nagy része az országos könyvtárügy központi szolgáltatásaira terjed ki, többek között gyűjteniük kell nyomtatott és elektronikus változatban egyaránt a nemzeti impresszumú kiadványokat, építeni a nemzeti bibliográfiát, hosszú távon megőrizni a gyűjteményükbe került dokumentumokat, valamint a nemzetközi színtéren is képviselniük kell az adott ország könyvtárügyét. Az ISO 11620-ból átemelt és a nemzeti könyvtárak feladataira optimalizált teljesítménymutatók mellett újak is meghatározásra kerültek, ezek bővülnek ki szabványosított fogalomtárral és meghatározásokkal. A dokumentum a teljesítménymutatók és az adatgyűjtési módszerek ismertetése mellett példákat is ad a mutatók használatára vonatkozóan. A mellékletekben a teljesítménymutatók által lefedett nemzeti könyvtári tevékenységek részletezése, továbbá a webarchiválás (2009-ben még új területnek számító) módszerei és minőségügyi kérdései találhatók.

Az MSZ ISO 21248:2023 Információ és dokumentáció. Nemzeti könyvtárak minőségértékelése angol nyelvű forrásszabványa 2019-ben jelent meg az ISO 11620, az ISO 16439, valamint az ISO TR 28118 nemzeti könyvtárakra szűkített szintéziseként, meghatározva a nemzeti könyvtárak minőségértékelésének szakkifejezéseit és módszereit, vagyis a teljesítménymérést és a hatásvizsgálatot. A teljesítményméréssel a szabvány 5. fejezete foglalkozik, az ott megadott módszerekkel, továbbá az A mellékletben felsorolt minőségi mutatókkal mérhető a könyvtárak eredményessége és költséghatékonysága. A 6. fejezetben meghatározott hatásmérési módszerekkel lehet alátámasztani, hogy a nemzeti könyvtárak milyen értéket és hozadékot képviselnek mind az egyén, mind a társadalom számára. A B melléklet ezekhez a módszerekhez kínál példakérdőíveket a kutatók, a nagyközönség, valamint a nemzeti könyvtár könyvszakmai és könyvtáros partnerei vonatkozásában.

 

Bódog András

2023. május

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 508 Információ és dokumentáció

ISO/TC 46/SC 8 Minőség. Statisztika és teljesítményértékelés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!