Kvantumtechnológiák szabványosítása

A kvantumtechnológia ígéretes terület a digitális átmenetben való eligazodáshoz szükséges készségek fejlesztése terén. E gyorsan fejlődő terület szabványosítási munkájának irányítása érdekében a CEN és a CENELEC a közelmúltban két fontos dokumentumot tett közzé: egy szabványosítási ütemtervet és egy jelentést a kvantumtechnológiák felhasználási eseteiről. A két dokumentum átfogó képet ad a kvantum-számítástechnika, a kvantumkommunikáció és a kvantummetrológia európai szabványosítási igényeiről.

A dokumentumok mérföldkőnek számítanak az ágazatban folyó európai szabványosítási munka számára, melyeket a CEN és a CENELEC kvantumtechnológiákkal foglalkozó, erre a célra létrehozott fókuszcsoportja (FGQT) dolgozott ki, amelyet 2020-ban hoztak létre a DIN (Német Szabványügyi Intézet) irányítása alatt. A fókuszcsoport célja, hogy biztosítsa a kvantumtechnológiák területén a szabványosítási igények azonosításában érdekelt felek közötti együttműködést, és további intézkedéseket javasoljon.

Az FGQT által végzett munka alapján a CEN és a CENELEC úgy döntött, hogy megalakítja a JTC 22 Kvantumtechnológiák közös műszaki bizottságot, mely március 9-én Berlinben tartotta alakuló ülését.

Ha szeretne többet megtudni erről az új szabványosítási tevékenységről, vagy részt venni benne, kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Nagy Gábor

2023. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/CLC/JTC 22 Kvantumtechnológiák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!