Közösségi mosdósorok

2023. május 1-jén jelent meg az MSZ EN 14296:2015+A1:2019 Egészségügyi berendezések. Közösségi mosdósorok szabvány magyar nyelvű változata, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések nemzeti szabványosító műszaki bizottsága dolgozott ki részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból.

A dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 14296:2015-öt.

A szabványban bevezetett főbb változások a következők:

a)      új ZA melléklet bevezetése a legújabb mintának megfelelően (a 2015. 06. 02-i TF N 678 rev. 1 formátumban);

b)      a termékek megjelölésének módosítása;

c)       a „Vizsgálati minták, vizsgálat és megfelelőségi kritériumok” fejezet módosítása;

d)      szerkesztési módosítások, amelyről 2016. 07. 07-én Brüsszelben megállapodtak az EU/DG Növekedési Főigazgatóság, a CEN/TC 163 műszaki bizottság és a FECS képviselői a szabvány OJEU-ban való meghivatkozása érdekében.

A szabvány a háztartási felhasználású közösségi mosdósorok tisztíthatóságára, terhelési ellenállására és tartósságára határoz meg jellemzőket.

A dokumentumban a „háztartási felhasználású” kifejezés – a speciális egészségügyi alkalmazás kivételével – kiterjed az üzemi öltözőkben, sportklubokban, ifjúsági szálláshelyeken, kórházakban és hasonló épületekben való alkalmazásra.

A termék jellemzőire vonatkozó legfontosabb előírások:

  • A termékhez szerelési, használati és karbantartási utasításokat kell mellékelni.
  • A szennyvízlevezető nyílás méretei feleljenek meg az MSZ EN 695 szerinti előírásoknak, kivéve, ha a hulladékszerelvényt a mosdósorral együtt szállítják.

A szabvány a jellemzőkre megadja a vizsgálati módszereket és a vizsgálatok kiértékelésének módját, továbbá a termék megjelölésének rendszerét.

A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése (AVCP) fejezeten belül megadja a terméktípus meghatározását és a gyártó által elvégzett üzemi gyártásellenőrzést (ÜGYE), beleértve a termék értékelését.

A szabvány ZA melléklete tartalmazza a szabvány és a 305/2011/EU rendelet közötti kapcsolatot. A 305/2011/EU rendelet – módosításaival együtt – rendelkezéseket tartalmaz a teljesítménynyilatkozatra (DoP) és a CE-jelölésre.

Szendy Csabáné

2023. május

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések

CEN/TC 163 Egészségügyi berendezések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!