Ivóvíz-mintavétel elosztóhálózatokból

2023. május 1-jén megjelent az MSZ ISO 5667-5:2023 Vízminőség. Mintavétel. 5. rész: Útmutató az ivóvíz mintavételéhez vízkezelő művekből és elosztóhálózatokból szabvány magyar nyelvű változata, mely részben minisztériumi támogatásból és részben MSZT-önköltségből valósulhatott meg.

Az idén megjelent 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről a következőt tartalmazza:

„d) Az elosztó hálózatban történő mintavételt – a fogyasztói csapoknál történő mintavétel kivételével – az ISO 5667-5 szabvány szerint kell végezni.”

A szabvány alkalmazási területe azokra a körülményekre korlátozódik, amikor a vizet települési vagy hasonló elosztóhálózatokból (beleértve az egyedi hálózatokat is) nyerik, valamint ahol az előkezelés és/vagy a minőség-ellenőrzés kimutatta, hogy a víz ivásra vagy ivóvíz-minőségű technológiai célra alkalmas. Az ISO 5667 szabványsorozat e része elsősorban a folyamatosan szolgáltatott vízre vonatkozik a felhasználás bármely szakaszában, beleértve az elosztóhálózat fogyasztási pontját is, valamint magában foglalja a nagy épületeken belüli elosztást, ahol további vízminőség-kezelés alkalmazható.

A dokumentum azokra a mintavételi helyzetekre is vonatkozik, amelyek a rendszerhibák vagy a vészhelyzetek kivizsgálásával kapcsolatosak, de csak ott, ahol a mintavételt végző személyek biztonsága biztosható.

A szabvány nem ad útmutatást a vízforrásokra vagy az ivóvízből előállított termékekre vonatkozóan.

Csík Gabriella

2023. május

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

ISO/TC 147/SC 6 Mintavétel (általános módszerek)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!