Betonvizsgálat Schmidt-kalapáccsal

Az MSZT 2023 májusában megjelentette az MSZ EN 12504-2:2021 A beton vizsgálata szerkezetekben. 2. rész: Roncsolásmentes vizsgálat. A visszapattanási érték meghatározása szabvány magyar nyelvű változatát.

A dokumentum egy módszert ír le a visszapattanási érték meghatározására a megszilárdult beton felületén rugós acélkalapács, közismert nevén Schmidt-kalapács használatával. A Schmidt-kalapács a beton nyomószilárdságának (roncsolásmentes helyszíni) becslésére alkalmas eszköz, amellyel a beton felszínhez közeli rétegének tulajdonságait lehet vizsgálni.

A kalapács a rugalmas visszapattanás elvén működik. Egy-egy vizsgálati helyen mért legalább 9 visszapattanási érték átlagából becsülhető a beton szilárdsága. Az ezzel a módszerrel meghatározott visszapattanási érték a beton egyenletességének helyszíni megállapítására alkalmazható, amely révén elkülöníthetők a szerkezetekben lévő gyenge minőségű, illetve leromlott állapotú mezők vagy területek.

A Schmidt-kalapács használható ismert szilárdságú betonnal vagy adott nyomószilárdsági osztálynak igazoltan megfelelő alapsokaságú betontérfogatból származó betonnal szembeni összehasonlító vizsgálatára is.

A dokumentum a 2012-es kiadás felülvizsgált és frissített változata. A főbb változás, hogy kisebb tűrések vonatkoznak az eredményekre, illetve új ajánlás készült, mely szerint az eszköz kalibrálása során két különböző referenciaüllő használható. Ez utóbbi lehetőséggel kapcsolatban a Nemzeti előszó tartalmaz egy egyértelműsítő kiegészítést, mely szerint a Schmidt-kalapács megfelelőségét elsődlegesen azzal a – Schmidt-kalapácshoz a vizsgálóhelyen használt – referenciaüllővel kell ellenőrizni, amelynek használatával a vizsgálati eszközök kalibrálására akkreditált laboratórium a Schmidt-kalapács „kalibrálási bizonyítványát” kiadta.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2023. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

CEN/TC 104 Beton és más betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!