A munka világának új trendjei

A munka világában a szereplők kapcsolata gyökeresen megváltozott a Covid19-járvány óta. A megszokott életrend felborulása, majd az azt követő energiaválság és a háború megvilágította és felerősítette a munkahelyi töréspontokat, leginkább a munkahelyi státuszt és az önmegvalósítást illetően. Egy felmérés szerint megnőtt azok aránya, akik tervezik a munkahelyváltást, nemcsak az anyagiak miatt, hanem azért is, mert jelenlegi munkahelyükön nem ajánlottak fel nekik továbbképzési és/vagy előrelépési lehetőséget.

A szabványok segíthetnek eligazodni ebben a nehéz helyzetben, közös alapot biztosítva minden fél számára. Három olyan sarkalatos pont van, amelyre mindenkinek érdemes figyelni 2023-ban.

1. Az elköteleződés lett az új prioritás

Eddig a legfőbb motivációt a pénz jelentette, manapság azonban előtérbe kerültek más, személyesebb szempontok is a munkahelyet illető döntés tekintetében. A felmérés szerint a boldogság, a megfelelő munka-magánélet egyensúly, a kollégák és a rugalmasság sokkal fontosabbak, mint a fizetés – a pénz a 6. helyre került az elköteleződés szempontjából.

A HR-folyamatok támogatására az ISO megkezdte az ISO 30201 kidolgozását, melynek témája, hogyan tudják a szervezetek eredményesen és hatékonyan bevonzani, fejleszteni és megtartani a munkavállalókat.

2. Digitális, de emberi

Annak ellenére, hogy egyre több időt töltünk a digitális világban, a munkahelyek fontosnak tartják a személyes szociális készségeket (soft skills) is. A munkáltatónak sokszor akár a fizikai munkahely, a személyes találkozások hiánya ellenére kell összetartania a csapatot, fenntartani a céghez tartozás érzetét. Ennek hiánya bizalmatlanságot és nem hatékony munkavégzést eredményezhet.

A dolgozók értékességének megerősítése szintén prioritás. Jim Lewis, az ISO/TC 260 elnöke említi, hogy „az otthoni munkavégzés a legtöbb dolgozó számára pozitív és örömteli, az alkalmazottak értékelik annak lehetőségét, hogy az elvégzett munka mennyisége és minősége alapján értékelik őket, nem pedig az irodában személyesen eltöltött órák alapján.”

3. Személyre szabott megoldások

A munka világát továbbra is a technológia és a társadalmi kérdések formálják. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt meg kell találniuk annak útját, hogyan írják le azokat a folyamatokat és magatartást, amelyekre a nehezebb időkben is támaszkodhatnak. Az egyenmegoldások, a mindenkire egységesen alkalmazható politika és eszközök már nem működnek a mai világban – eljött a személyre szabott megoldások ideje.

A nemzetközi szabványok bemutatják a legfőbb trendeket, és segítik az alkalmazottakat a jövő tervezésében. A szervezetek számára pedig leírják azokat a kompetenciákat, melyekre szükségük van a különböző ENSZ fenntartható fejlesztési célok eléréséhez. A dolgozók és cégek közötti szakadékok áthidalása ennek sarkalatos pontja.

A vonatkozó szabványok közül az ISO 30414 kiemeli az emberi erőforrás értékét, a dolgozókat különböző, összesen 58 átlátható mutatóval mérve – mint például vállalati megfelelés és etika, sokszínűség, vezetői képesség, kultúra, egészség, biztonság, jóllét. Az ISO 23326 útmutatót ad az alkalmazottak elkötelezettségére, valamint a kölcsönösen előnyös, meghatározott célokat kitűző és értékteremtő munkakörnyezet kialakítására vonatkozóan.

A dokumentumok magyar nemzeti szabványként való bevezetésével kapcsolatban keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2023/02/key-trends-shaping-the-work.html

 

Zajdon Anna

2023. május

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 260 Emberierőforrás-menedzsment

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!