Természetes világítás épületekben

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. április 1-jén közzétette az MSZ EN 17037:2018+A1:2022 Természetes világítás épületekben szabvány magyar nyelvű változatát, a VELUX Kft. támogatásának köszönhetően.

A természetes fény jelentős mértékben hozzájárulhat a belsőterek világításához, kiemelkedően jó színvisszaadást biztosít, és a helyiség belső felületeinek megfelelő megvilágításával a mesterséges világításra használt villamos energia mennyisége is csökken. A természetes fényt beengedő bevilágítók vizuális kapcsolatot biztosítanak a külvilággal, továbbá hozzájárulnak a bent tartózkodók jó közérzetéhez azzal, hogy lehetővé teszik a napfény bejutását (a benapozást) a belsőterekbe. Ez különösen fontos pl. lakások, kórházak és óvodák esetében, melyek helyiségeiben az év nappali óráinak jelentős részében természetes fényt kell biztosítani. A természetes fény hasznosításának lehetősége elsősorban az épület helyszínén rendelkezésre álló természetes fény mennyiségétől (azaz a helyszín éghajlatától) függ, másodsorban pedig az épület közvetlen környezetének kialakításától, a bevilágítók beépítésétől, azok közvetlen környezetétől, szerkezeti kialakításától, továbbá a belsőterek jellemzőitől.

A szabvány a természetes fény nyújtotta lehetőségek kiaknázásában és a jól megvilágított belsőterek tervezésében segíti az építészeket. Meghatározza a belsőterek természetes fénnyel való megvilágításának ama tényezőit, melyek a megfelelő látás, továbbá a vizuális kapcsolat biztosításához szükségesek, és tájékoztatást ad arról, hogyan korlátozható a káprázás. E dokumentum meghatározza a természetes világítás feltételeinek értékelésére használt mutatókat, továbbá méretezési és ellenőrzési alapelveket is közzétesz. Ezeknek az alapelveknek köszönhetően kezelhető a természetes fény nappalok során, valamint az egész évben tapasztalható változása.

 

Nagy Gábor

2023. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 838 Világítástechnika

CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!