Növényi biostimulánsok terminológiája

2023. április 1-jén megjelent az MSZ CEN/TS 17724:2023 Növényi biostimulánsok. Terminológia szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

 

Az Európai Bizottság (EB) felkérte az Európai Szabványügyi Bizottságot (CEN-t), hogy dolgozzon ki európai szabványokat vagy európai szabvány jellegű dokumentumokat a 2019/1009 rendelet végrehajtásának támogatására, amelyekkel szabályozhatóvá válik az uniós termésnövelő termékek piaca. Ugyanakkor az M/564 szabványosítási kérelem szintén hozzájárul az „Innováció a fenntartható növekedésért: Biogazdaság Európában” című közleményhez.

A növényi biostimuláns termékek serkentik a tápanyagfelvételt, függetlenül a termék tápanyagtartalmától, javítva a tápanyag-felhasználási hatékonyságot, az abiotikus stressztűrő képességet, a növény vagy a növényi rizoszféra minőségi tulajdonságait, illetve a talajban vagy a rizoszférában lévő kötött tápanyag elérhetőségét.

A növényi biostimuláns-szakterület szakkifejezéseit és meghatározásait a dokumentum a következő 6 részre bontva adja meg:

3.1.

 

Követelmények

3.2.

 

Az összetevőkre vonatkozó szakkifejezések

3.3.

 

A felhasználásra vonatkozó szakkifejezések

3.4.

 

A minta-előkészítésre vonatkozó szakkifejezések

3.5.

 

Fizikai halmazállapotra vonatkozó szakkifejezések

3.6.

 

A növényi biostimulánsokra vonatkozó egyéb szakkifejezések

 

Csík Gabriella

2023. április

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 455 Növényi biostimulánsok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!