Kőanyaghalmazok vizsgálati módszerei

Az MSZ EN 1097 Kőanyaghalmazok mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata szabványsorozat két újabb tagjának magyar nyelvű változata jelent meg 2023 áprilisában: a 2. és a 8. rész, melyek kidolgozásához a Magyar Út-, Híd- és Mélyépítő Laboratóriumok Szövetsége, a Colas Hungária Zrt. és a TPA HU Kft. járult hozzá.

Az MSZ EN 1097 sorozatból korábban a 3. rész: A halmazsűrűség és a hézagtérfogat meghatározása és az 5. rész: A víztartalom meghatározása szárítószekrényben való szárítással magyar nyelvű változata készült el, valamint folyamatban van a 6. rész: A testsűrűség és a vízfelvétel meghatározása magyar nyelvű változatának kidolgozása is.

MSZ EN 1097-2 Kőanyaghalmazok mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata. 2. rész: Az aprózódással szembeni ellenállás meghatározása

A szabvány épületekhez és mérnöki létesítményekhez használt természetes, mesterséges és visszanyert (újrafeldolgozott) kőanyaghalmazokra vonatkozik. Leírja a durva kőanyaghalmazok aprózódással szembeni ellenállásának a típusvizsgálatok során és vitás esetekben alkalmazott referencia-módszerét, a Los Angeles-vizsgálatot és egy alternatív eljárást, az ütővizsgálatot, valamint az ezekhez szükséges eszközöket, továbbá a vasúti ágyazati kőre vonatkozó eljárást.

A mellékletek a vizsgálatok elvégzéséhez adnak további előírásokat, illetve tájékoztatást.

Az előíró A melléklet egy módszert ad meg a vasúti ágyazati kő aprózódással szembeni ellenállásának meghatározására. A további mellékletek megadják az alternatív szűk szemnagysági osztályokat a Los Angeles-vizsgálathoz és az ütővizsgálathoz (B melléklet), ismertetik az ütőberendezés felépítését, valamint üzemi és biztonsági követelményeit (C melléklet), leírják az ütőberendezés ellenőrzésének módszerét (D melléklet), megadják a precizitási adatokat (E melléklet), továbbá tartalmazzák az SZ ütőszilárdsági érték számításának működő példáját (F melléklet). A G melléklet az alternatív szűk szemnagysági osztályokat ismerteti a Los Angeles-vizsgálathoz a 16/32 mm-es visszanyert (újrafeldolgozott) kőanyaghalmazok esetén. A H melléklet pedig egy kiegészítő szitát javasol a vasúti ágyazati kövek Los Angeles-vizsgálatának értékeléséhez.

MSZ EN 1097-8 Kőanyaghalmazok mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata. 8. rész: A csiszolódási érték meghatározása

A szabvány egy referencia-módszert ad meg az útpálya kopórétegében alkalmazott durva kőanyaghalmaz PSV csiszolódási értékének meghatározásához a típusvizsgálatok során és vitás esetekre. A PSV csiszolódási érték a durva kőanyaghalmazok járműabroncsok csiszolóhatásával szembeni ellenállásának mértéke olyan körülmények között, amelyek az út felületéhez hasonlóak.

A vizsgálat két részből áll:

  • gyorscsiszoló berendezésben való csiszolóhatás;
  • súrlódási vizsgálat ingás súrlódásmérővel.

Az A mellékletben egy választható eljárás található a kőanyaghalmaz AAV kopási értékének meghatározására. A B–E mellékletek rendre a csiszolóporok ellenőrzését, valamint a gyorscsiszoló berendezés, az ingás súrlódásmérő részét képző csúszótestek és az ingás súrlódásmérő kalibrálását adják meg. Az F melléklet a vizsgálat precizitását ismerteti.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2023. április

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 113 Ásványi kő adalékanyagok

CEN/TC 154 Adalékanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!