Ha faaprításról van szó, fő a biztonság!

2023. április 1-jén megjelent az MSZ EN 13525:2020 Erdészeti gépek. Faaprító gépek. Biztonság szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

A szabvány meghatározza az erdészetben, a mezőgazdaságban, a kertészetben és a tereprendezésben használt, önjáró, függesztett, félig függesztett és vontatott faaprító gépek tervezésére és összeszerelésére vonatkozó biztonsági követelményeket és azok igazolását. A dokumentum a kézi adagolású, rögzítve használt aprítógépekre vonatkozik. A faaprító gépek erőforrása lehet külső teljesítményleadó tengely, hidraulika stb. vagy olyan beépített erőforrás, mint a belső égésű motor.

A szabvány tartalmazza a faaprító gépekre vonatkozó jelentős veszélyek jegyzékét, amely az összes – a rendeltetésszerű használat során felmerülhető – lényeges veszélyre, veszélyhelyzetre és eseményre kiterjed. Továbbá a dokumentum meghatározza, hogy a gyártónak a biztonságos használatra vonatkozóan milyen információkat kell átadnia.

 

Kámán Gergely

2023. április

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 324 Mezőgazdasági és erdészeti traktorok és gépek

CEN/TC 144 Traktorok, mezőgazdasági és erdészeti gépek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!