Aszfaltkeverékek vizsgálati módszerei

Az MSZ EN 12697 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek szabványsorozat két újabb tagjának magyar nyelvű változata jelent meg 2023 áprilisában: a 39. és a 48. rész, melyek kidolgozásához a Magyar Út-, Híd- és Mélyépítő Laboratóriumok Szövetsége, a Colas Hungária Zrt. és a TPA HU Kft. járult hozzá.

 

Az útépítési területen rendkívül fontos MSZ EN 12697 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek szabványsorozat 51 részéből a most megjelentekkel együtt 17-nek készült el a magyar nyelvű változata, és ezek számát gyarapítja majd a kidolgozás alatt lévő 24. rész: Fáradási ellenállás szabvány is.

MSZ EN 12697-39 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 39. rész: Izzításos kötőanyag-tartalom

A dokumentum izzításos vizsgálati módszert ír le az aszfaltkeverék-minták kötőanyag-tartalmának meghatározására, és így a kötőanyag oldószerekkel való kivonásán alapuló hagyományosabb módszer egyik alternatívája. A módszer alkalmazható a keverék-összetétel értékelésére, mivel a visszamaradó kőanyagkeverék felhasználható a kőanyagkeverék szemmegoszlásának és sűrűségének meghatározására, feltéve, hogy az elért hőmérsékleten nem töredeznek szét túlzottan a kőanyagszemek.

Az eredmények felhasználhatók a folyamatirányításhoz, vagy a keverékek megfelelőségének ellenőrzéséhez. Mivel azonban a teljes keverékre vagy külön mindegyik alapanyagára kalibrálást kell végezni, e módszer alkalmazása könnyebb a rendszeresen használt keverékek esetén, mint a különböző származású kőanyagkeverékből készült különböző keverékek széles skálájánál. A vizsgálati módszer egyaránt alkalmas a nem modifikált és a modifikált kötőanyagokat tartalmazó keverékek elemzésére.

MSZ EN 12697-48 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 48. rész: Rétegek közötti tapadás

A szabvány vizsgálati módszereket ír le az utakon vagy repülőtereken lévő burkolatok meglévő aszfaltrétege és egy újonnan épített másik rétege közötti vagy meglévő rétegei közötti tapadószilárdságának meghatározására. A vizsgálatok laboratóriumban készített közbenső rétegeken is alkalmazhatók.

A dokumentum előírásként a következő vizsgálatokat ismerteti:

  • forgatónyomatékos tapadásvizsgálat (Torque Bond Test, TBT), amely általánosan alkalmazható bármilyen rétegvastagságra;
  • nyírásos tapadásvizsgálat (Shear Bond Test, SBT), általában > 15 mm rétegvastagság esetén alkalmazható;
  • felszakításos tapadásvizsgálat (Tensile Adhesion Test, TAT), általában ≤ 15 mm rétegvastagság esetén alkalmazható.

A tájékoztató mellékletek a következő további vizsgálatokat ismertetik:

  • nyomott nyírásos tapadásvizsgálat (Compressed Shear Bond Test, CSBT) (A melléklet);
  • alternatív nyírásos tapadásvizsgálat (Alternative Shear Bond Test, ASBT) (B melléklet);
  • rétegtapadás-mérő berendezés (Layer Adhesion Measuring Instrument, LAMI) (C melléklet).

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2023. április

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 132 Útépítési anyagok

CEN/TC 227 Útépítési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!