Akadálymentes turizmus

A turizmus a világgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, ugyanakkor, mivel a világ népességének 15%-a valamilyen módon sérült, illetve bizonyos segítségre szorul, ez kihívást és feladatot jelent a teljes turisztikai lánc számára is. A megkülönböztetett figyelemre, s az ehhez szükséges megfelelő eszközökre, illetve térkialakításra nemcsak a különböző fizikailag, érzelmileg vagy kognitívan sérült személyeknek van szükségük, hanem az időseknek és a gyermekeknek is.

Amikor utazni készülünk, s megfelelő helyszínt és szolgáltatásokat keresünk, a rászorulók sok esetben nem találnak megfelelő információt az akadálymentességről, az egyenlő eséllyel használható térről, melyre azonban szükségük lenne, hogy választani tudjanak. A vonatkozó szabványok ezt hivatottak elősegíteni: MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények és az MSZ EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. A termékekhez, árucikkekhez és szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés az „egyetemes tervezés” megközelítés szerint. A használók körének kibővítése szabványok – melyek magyar nyelven is elérhetők – foglalkoznak a turizmust is érintő megoldásokkal, de maradtak lefedetlen, illetve specifikusan turisztikai területek.

Az akadálymentes turizmus témakörével foglalkozó tanulmányokból kiderül, hogy a turisztikai szolgáltatók szabványalkalmazásának hiányossága mögött legfőképpen az információhiány áll: nem tudnak a használható eszközökről és a lehetséges megoldásokról, valamint arról, hogy hol található útmutatás, ráadásul a különböző országokra akár egymásnak ellentmondó előírások is vonatkozhatnak, valamint sok terület még nincs lefedve szabványokkal.

Az állami szektor feladata és felelőssége elősegíteni az egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet létrehozását állampolgárai és a turisták számára. Ennek egyik módja, hogy az államilag finanszírozott beruházások esetében előírják az akadálymentességet. Számos ilyen beruházás van, pl. infrastrukturális és közlekedési, épületek létesítése és különböző berendezések gyártása – ezek egy része turisztikai szempontból is kiemelkedő fontosságú. Az állami akadálymentességet fókuszba helyező előírásokkal olyan elemek és megoldások kerülnek a környezetbe, melyek létrehozása során a tervezők, a gyártók és a kivitelezők az egyetemes tervezés elvei szerint dolgoznak, és így egyenlő eséllyel hozzáférhető termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki és hoznak létre.

Az ISO 21902:2021 Tourism and related services. Accessible tourism for all. Requirements and recommendations (A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. Egyenlő eséllyel hozzáférhető turizmus. Követelmények és ajánlások) szabvány a turisztikai láncban alkalmazható akadálymentesítéssel kapcsolatos jó gyakorlatokat, követelményeket és ajánlásokat adja meg a szolgáltatásokra, az információközlésre, a kommunikációra, a képzésre és az épített környezetre vonatkozóan. Ezek a területek a következők: stratégiák az állami szektor számára, közlekedés, városi és vidéki turistahelyek és látnivalók, szórakozási lehetőségek, üzleti turizmus, szálláshelyek, vendéglátás, utazási irodák és idegenvezetők. A szabvány egyaránt alkalmazható az állami és a magánszféra, valamint a turisztikai lánc bármely tagja számára.

A dokumentum magyar nemzeti szabványként való bevezetésével kapcsolatban keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Zajdon Anna

2023. április

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 228 A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!