30 éves az egységes piac – az akadályok leküzdése

A tányérunkon lévő étel mögött az európai élelmiszer-feldolgozók, mezőgazdasági termelők, kiskereskedők és logisztikai szakemberek éjjel-nappal dolgoznak az élelmiszer-ellátási lánc működéséért.

Az a tény, hogy az Európa különböző részeiről származó ételek és italok az étrendünk részét képezhetik, nemcsak az agrár-élelmiszerláncban részt vevő emberek munkáját igazolja, hanem az Európai Unió egységes piacának működését is, amely 1993. január 1-je óta az Unió egész területén lehetővé teszi a szabad és korlátlan kereskedelmet.

Miért különleges az egységes piac, és mi a jelentősége az agrár-élelmiszerlánc számára?

1. Élelmiszer-biztonság: azáltal, hogy az egységes piac megnyitja a kereskedelmet az uniós tagállamok előtt, válság idején segíthet enyhíteni az ellátási lánc nehézségeit – ezt már a Covid idején is bizonyította –, és megkönnyíti a vállalkozások számára, hogy új beszállítókat, új partnereket és új vásárlókat találjanak termékeiknek.

2. Élelmiszer-fenntarthatóság: a fenntartható élelmiszerrendszerekre – például az újrahasznosított csomagolások kialakítására és a hulladék-infrastruktúrára – vonatkozó harmonizált uniós szabályok az élelmiszer-csomagolás körforgását szolgálnák. Az „élelmiszeripari beruházási és rugalmassági tervvel” együtt ez kedvező környezetet teremt az élelmiszerrendszer átalakulásának felgyorsításához.

3. Élelmiszerek sokfélesége: az egységes piac mezőgazdasági termelőinek széles skálája, valamint a kontinensen belüli gyártási és szállítási csomópontokhoz való korlátlan hozzáférés az egyik fő oka annak, hogy egész évben hozzájuthatunk változatos, tápláló és kiegyensúlyozott táplálékokhoz.

4. Élelmiszer-gazdaság: az áruk szabad áramlása nemcsak az élelmiszer- és italiparban, hanem más értékláncokban is elősegíti a növekedést. Kiszélesíti a gazdasági lehetőségeket a kis- és nagyvállalkozások számára, rugalmasságot teremt a beszerzésben, valamint támogatja az alkalmazkodóképességet és a rugalmasságot.

Az egységes piac működésére azonban minden eddiginél nagyobb kihívások várnak az egyoldalú nemzeti akadályok és az ellátási láncok válságai miatt. Az agrár-élelmiszeripari lánc valamennyi érdekeltjének aktívan támogatnia kell az egységes piacot, a politikai döntéshozóknak pedig mindenekelőtt segíteniük kell annak kiteljesítését és védelmét.

Az élelmiszeripari kis- és nagyvállalkozások, beleértve az élelmiszer-feldolgozókat és a mezőgazdasági termelőket, egyre nagyobb nehézségekkel szembesülnek az egységes piacon a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és a tagállamok eltérő szabályai miatt, például a csomagolás és a címkézés terén.

Az egységes piac még ma is hiányos, és egyes részein a széttagoltság irányába mutat, így a gazdaságunk és társadalmunk számára jelentkező előnyöket még nem tudjuk teljes mértékben kihasználni.

Az európai döntéshozóknak komolyan kell venniük ezt a kérdést, különösen most, amikor több koordinációra és együttműködésre van szükség. A közelmúltban több tagállam jelezte, hogy enyhíteni kellene az Európai Bizottság csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslatának szigorát, vagy inkább megtartanák saját nemzeti rendszereiket.

Az egységes piacon szükség van a párhuzamos és szükségtelen szabályozásból eredő terhek könnyítésére, szükség esetén harmonizált uniós szabályok létrehozására, a nemzeti szabványok közötti eltérések megszüntetésére, és a kisvállalkozások hozzáférésének támogatására.

Az európai egységes piac, amely lehetővé teszi számunkra, hogy gazdasági lehetőségeinket kihasználjuk, segíthet a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerekre való átállásban, egyesítve Európát a jövő kihívásaival való szembenézés során.

 

Forrás, kép: https://www.linkedin.com/pulse/single-market-30-overcoming-barriers-bart-vandewaetere/

 

Szalay Anna

2023. április

Kapcsolat

Szalay Anna​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!