Tokozott védelmi eszközök burkolatainak kiegészítő követelményei

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. március 1-jén közzétette az MSZ EN 60670-24:2013 Dobozok és burkolatok háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos berendezések villamos szerelési anyagaihoz. 24. rész: Tokozott védelmi eszközök és egyéb, energiát kibocsátó villamos berendezések burkolatainak kiegészítő követelményei (IEC 60670-24:2011, módosítva) szabvány magyar nyelvű változatát.

Az IEC 60670 sorozat e része a legfeljebb 400 V névleges feszültségű és legfeljebb 125 A teljes bemeneti terhelőáramú, háztartási és hasonló helyhez kötött villamos berendezésekhez használt, tokozott védelmi eszközök és egyéb, energiát kibocsátó villamos berendezések elhelyezésére szolgáló burkolatokra és azok részeire vonatkozik. Ezek a burkolatok szakképzetlen személyek által hozzáférhető helyeken való elhelyezésre, és a villamos berendezésekbe a helyszínen szakképzett személyek (üzembe helyezők) általi beépítésre vannak tervezve.

A szabványnak megfelelő burkolatok a beépítést követően általában 25 °C-ot meg nem haladó, de esetenként 24 óra alatt 35 °C-ot elérő, max. 40 °C és min. –5 °C környezeti hőmérsékleten történő használatra alkalmasak. A villamos szerelési anyag szerves részét képező és a külső hatások (pl. mechanikai behatások, szilárd tárgyak vagy víz behatolása) elleni védelmet biztosító burkolatra az ilyen szerelési anyagra vonatkozó szabvány érvényes.

A szabvány nem vonatkozik sem az IEC 60439 vagy az IEC 61439 szabványsorozatban meghatározott kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezésekre, sem a hálózati csatlakozótáblára, amely lehet az elosztótábla része.

 

Nagy Gábor

2023. március

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/SC 23B Csatlakozódugók, csatlakozóaljzatok és kapcsolók

CLC/TC 23BX Kapcsolók, dobozok és burkolatok háztartási és hasonló célokra, csatlakozódugók és -aljzatok egyenáramra

MSZT/MB 852 Háztartási dugós csatlakozók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!