Redőnyök és külső reluxák biztonsági követelményei

Az MSZT 2023. március 1-én tette közzé az MSZ EN 13659:2015 Redőnyök és külső reluxák. Teljesítőképességi követelmények a biztonság figyelembevételével magyar nyelvű változatát, amelyet az MSZT/MB 101 Nyílászárók nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból.

Az árnyékolástechnika egyik legfontosabb elemét – a legegyszerűbb napellenzők után – a redőnyök és külső homlokzati reluxák jelentik. Míg a franciaországi területeken korábban hajtókarral (kurblival), addig a németországi, ausztriai és magyarországi területen a hevederrel (gurtnival) mozgatott változatok terjedtek el. A külső árnyékolók népszerűségét jelzi, hogy utólagosan a nyílászárók elemei elé szerelt külső tokos redőnyt is nagy számban találunk az épületek homlokzatain.

Az 1800-as évek közepe körül a németországi Esslingenben egy asztalosmester megalkotta az első redőnyszerkezetet, amely lazán egymáshoz kapcsolódó falécekből állt, egy sínben felhúzható-leereszthető volt és egy fatengelyre tekeredett fel. Ez a szerkezet tekinthető a redőny ősének, amit azóta is esslingeni redőnynek hívnak. Az ez idő tájt Németországban szerencsét próbáló céhes mesterek, valamint az ott vendégeskedő jómódú gyárosok által megismert és elsajátított tudásként került be hazánkba az akkoriban még rolónak is nevezett szerkezet készítésének és működésének ismerete.[Forrás]

A CEN 2004-ben adta ki a redőnyök követelményeit leíró EN 13659:2004 Redőnyök. Teljesítőképességi követelmények a biztonság figyelembevételével szabványt. 2008-ban jelent meg a módosítása, 2015-ben pedig ennek átdolgozott kiadása, az EN 13659:2015 Redőnyök és külső reluxák. Teljesítőképességi követelmények a biztonság figyelembevételével.

Az átdolgozott kiadás alkalmazási területe jelentősen bővült. A szabvány minden redőnyre és külső reluxára vonatkozik, függetlenül azok felhasználásától és a felhasznált anyagok jellegétől, a szabványban foglaltak és az MSZ EN 12216 szerint: külső reluxákra, gördülőredőnyökre, zsalugáterekre, lamellás árnyékolókra, laposan záródó harmonikaredőnyökre, harmonikaredőnyökre vagy csúszó redőnytáblákra, nyitórendszerrel vagy anélkül. Ezek a termékek működtethetők kézzel ellensúlyozó rugóval vagy anélkül, vagy elektromos motorral (gépi működtetésű termékek).

A szabvány meghatározásokat ad a termékkörre vonatkozó alapfogalmakra, és előírja az alapvető termékjellemzőket. Külön osztályokba sorolva követelményértékeket ad meg a szélterhelésre és a kezelhetőségre is. Tisztázza a rendeltetésszerű használat során a működtetési erőkifejtés maximális értékét csörlőkaros, hevederes (gurtnis) és rúddal való működtetés esetére is. Az erőltetett működés és durva működtetés esetén a megakadások lehetőségeit és lehetséges hatásait is osztályozza. Fontos szempontként tárgyalja a redőnyt leeresztett helyzetben tartó szerkezetek ellenálló képességét, mely a nyílászárók betörésállóságát növeli 400 N, vagy akár 750 N felhúzó erőnek ellenállva.

Gépi működtetés esetén a szabvány leírja a biztonsági követelményeket a zúzódásos, becsípődéses sérülések megelőzése érdekében.

Fa alapanyagok esetében a felületkezelés és az alapanyag minősége határozza meg a gombafertőzéssel szembeni ellenállást és a nedvességtaszító védelem mértékét, míg fém alapanyagok esetén a korrózióállósági osztály adhat kültéri vagy csak beltéri felhasználási lehetőséget.

A szabvány továbbá előírásokat ad a használati utasítások, valamint a kicsomagolási és szerelési utasítások tartalmára. Külön táblázatban foglalja össze a típusvizsgálat során vizsgálandó és értékelendő tulajdonságokat és a termék jelölésekor feltüntetendő felhasználási terület meghatározást és adatokat (szélterheléssel szembeni ellenállás, további hővezetési ellenállás, teljes napenergia-átbocsátás).

E szabvány foglalkozik azokkal az alapvető veszélyekkel, veszélyes helyzetekkel és eseményekkel is, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a redőnyöket és a külső reluxákat rendeltetésszerűen és a gyártó által észszerűen előrelátható helytelen körülmények között használják.

A magyar nyelvű változat nagy hasznára lehet a redőnygyártóknak, redőnybeépítőknek, épületüzemeltetőknek és a velük foglalkozó szakembereknek.

Szendy Csabáné                                                                Papp Imre

          az MSZT/MB 101 titkára                             szakértő mérnök – ÉMI Nonprofit Kft.

 

2023. március

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 101 Nyílászárók

CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalszerkezetek

ISO/TC 162 Ajtók, ablakok, függönyfalak

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!