Oktatási és képzési szolgáltatások

Az oktatás mindig fontos szerepet töltött be az életünkben. Modern korunk hangsúlyozza az élethosszig tartó tanulás fontosságát – gyorsan változó világunkban ez szinte már elvárás lett. De a tanulás nem csak a munkához kapcsolódóan fontos, hiszen a kíváncsi ember a maga örömére is akar új dolgokat megismerni és elsajátítani – s erre számtalan módja van már.

Az oktatás különböző formáival foglalkozik az ISO/TC 232 Oktatási és képzési szolgáltatások műszaki bizottság. A bizottság 2017-ben adta ki első szabványát: ISO 29993:2017 Learning services outside formal education. Service requirements (A hivatalos iskolarendszeren kívüli képzési szolgáltatások. Szolgáltatási követelmények), mely a klasszikus, iskolapadon (azaz köz-, valamint felsőoktatáson) kívüli oktatás formáival foglalkozik, mint például szakképzés vagy munkahelyi oktatás (házon belüli vagy kihelyezett). E szolgáltatások jellemzője, hogy a tanulás célja meghatározott, a szolgáltatást értékelik és a tanulót partnerként kezelik. Az oktatás lehet jelenléti vagy online, vagy a kettő ötvözete. A szabvány a tipikus képzési szolgáltatás elemeit veszi sorra: a hirdetést, az információszolgáltatást, az igények elemzését, a tervezést és az értékelést.

Az ISO 29993-hoz kapcsolódnak a szabványcsalád további tagjai – az ISO 29994:2021 Education and learning services. Requirements for distance learning (Oktatási és képzési szolgáltatások. A távoktatás követelményei) és az ISO 29995:2021 Education and learning services. Vocabulary (Oktatási és képzési szolgáltatások. Szakszótár). Jelenleg a bizottság az ezekhez kapcsolódó esettanulmányokon dolgozik (ISO/AWI TR 29996). Az ISO 29994 az ISO 29993-ban nem meghatározott követelményekkel foglalkozik, az ISO 29995 pedig az ISO/TC 232 forrásdokumentuma a szakkifejezések tekintetében, valamint a témával foglalkozó szakértők számára szándékozik segítséget nyújtani.

A bizottság másik szabványcsaládja az ISO 21001:2018 Educational organizations. Management systems for educational organizations. Requirements with guidance for use (Oktatási szervezetek. Oktatási szervezetek menedzsmentrendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval), melynek folytatása a jelenleg kidolgozás alatt lévő ISO/CD TS 21030. A már kiadott szabvány szerint a követelmények teljesítése akkor szükséges, ha a szervezet igazolni akarja, hogy alkalmas a tanítás, tanulás és kutatás eszközeivel új kompetenciák megszerzésére. Ezenkívül azért, hogy növelje a tanulók és az oktatók elégedettségét az oktatási szervezetek menedzsmentrendszerének eredményes alkalmazásával, beleértve a rendszer fejlesztési folyamatait, valamint a tanulók által támasztott követelmények megfelelőségének biztosítását.

Amennyiben valamelyik szabvány felkeltette érdeklődését és támogatná bevezetését vagy magyar nyelven való megjelenését, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Zajdon Anna

2023. március

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 232 Oktatási és képzési szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!