Nyomelemek, nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányokban

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN 17053:2018 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer) szabvány magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN 17053 egy módszert ír elő a takarmányokban lévő nyomelemek, nehézfémek és más elemek meghatározására, induktív csatolású plazma-tömegspektrometriával (ICP-MS). A módszer alkalmazható As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Pb, Se, Tl, U és Zn meghatározására az extrahálóoldatból a nyomás alatti feltárás után. Filloszilikátokat (pl. kaolinit agyagásványt) tartalmazó ásványok és takarmányok extrahálható ólomtartalmának meghatározásakor salétromsavas nedvesfeltárást kell végezni. A leírt módszer alkalmazható akár molekulaion zavaró hatásait csökkentő (pl. ütközési vagy reakciócellás) technológiát alkalmazó, vagy anélküli kvadrupól mérőműszerekben ugyanúgy, mint a nagy felbontású szektormezős (sector-field) rendszerekben.

A módszert teljeskörűen vizsgálták és statisztikailag kiértékelték egy nyolc takarmánymintát magába foglaló laboratóriumi körvizsgálatban, As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Pb, Se, Tl, U és Zn elemekre vonatkozóan. Az olyan elemek esetében, amelyek HORRAT-értéke nagyobb mint 2 (pl. higany), a módszer inkább (felmérési célból) szűrőmódszerként alkalmazható, mintsem megerősítési célokra. A nagy felbontású szektormezős ICP-MS-t nem vizsgálták a validálási körvizsgálatban.

A meghatározási határérték valamennyi elem esetén egyaránt függ a mintamátrixtól és a mérőműszertől.

Az egyes elemek sikeresen vizsgált munkatartományának részleteit e szabvány írja le.

Szalay Anna

2023. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!