Módosult az egyenlő esélyű hozzáférési konferencia napirendje

Az MSZT 2023. március 21-én szakmai fórumot szervez „Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet” címmel, amelyet Dr. Lovászy László Gábor PhD, ENSZ fogyatékosságügyi szakértő fog megnyitni, aki 2013–2021 között a Committee on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD) tagja volt és jelenleg a Miniszterelnökség miniszteri főtanácsadója.

Az MSZT 2023 márciusában a szakmai fórumhoz kapcsolódóan közzétette két európai forrásdokumentumú szabvány magyar nyelvű változatát, valamint két – angol nyelvű – európai forrásdokumentumú műszaki jelentéssel bővítette a nemzeti szabványállományt, amelyek a konferencia résztvevői számára 10%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

A REKORE Egyesület és az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai támogatásával megvalósuló szakmai fórumon a magyar nyelven most megjelent szabványok kidolgozásában részt vevő szakértők és az érdekvédelmi szervezetek szakértői adnak betekintést az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának mindennapi kérdéseibe az egyetemes tervezés szemléletének megfelelően.

 

MSZ EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. A termékekhez, árucikkekhez és szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés az „egyetemes tervezés” megközelítés szerint. A használók körének kibővítése

A dokumentum követelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy a használók legszélesebb körének igényeit, beleértve a fogyatékos emberek igényeit is, figyelembe vegyék egy termék vagy szolgáltatás gyártása, vagy kifejlesztése során. Ezek kiegészíthetik a meglévő szervezeti irányítási, valamint működési folyamatokat, amelyek általában egy irányítási rendszer, mint például az MSZ EN ISO 9001 részei. A dokumentum előíró szakaszai tág értelemben a széles körben alkalmazott „Tervezés-Megvalósítás-Ellenőrzés-Intézkedés” („Plan-Do-Check-Act”, PDCA-, kontrollciklus-) modellt tükrözik.

 

MSZ EN 17210:2021 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Működési követelmények

A dokumentum fő célja, hogy hozzájáruljon a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (UNCRPD) európai bevezetéséhez és alkalmazásához. A szabvány meghatározza azokat a működési követelményeket és ajánlásokat, valamint az elérendő célokat, amelyek a használók széles körének sokféleségén alapulnak (védendő célok), és amelyek kritériumként használhatók a közbeszerzési szerződések odaítélése során (a közbeszerzési irányelvek támogatására), valamint más célokra, pl. az egyenlő esélyű hozzáféréshez kapcsolódó szabályozásokhoz.

Az MSZ EN 17210 részletesen leírja az egyenlő esélyű hozzáférésre és használatra vonatkozó működési követelményeket és ajánlásokat az épített környezetet alkotó szerkezetek elemeire és összeszerelésére, belsőépítészeti elemekre, alkotóelemekre és szerelvényekre vonatkozóan, valamint azokat, amelyek lehetővé teszik a helyváltoztatást segítő kerekes eszközök használatát az épített környezetben.

A szabvány szerepe kiemelkedő a területen és a szakmai fórum is kiemelten foglalkozik vele.

 

MSZ CEN/TR 17621:2023 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Műszaki teljesítőképességi kritériumok és előírások

Ez a műszaki jelentés példákat ad arra, hogy milyen műszaki teljesítőképességi kritériumok és előírások betartásával lehet megfelelni az MSZ EN 17210-ben megfogalmazott követelményeknek, követve annak struktúráját. Paraméterekkel megadott követelményeket tartalmaz, amelyek konkrét és egyértelmű módon segítik a tervezők munkáját és a használók mindennapjait. A műszaki kritériumok többnyire az MSZ EN 17210-en és az ISO 21542-n alapulnak, de több más szabványhoz és egyéb útmutatáshoz is kapcsolódnak. A műszaki jelentést célszerű együtt alkalmazni az MSZ EN 17210-zel.

 

MSZ CEN/TR 17622:2023 Egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Megfelelőségértékelés

A dokumentum megadja, hogy hogyan lehet értékelni az MSZ EN 17210-nek való megfelelést. Útmutatást ad arra, hogy mikor és hogyan kell végiggondolni az épített környezethez való egyenlő esélyű hozzáférést és annak használatát az építmények bármely szakaszában a tervezéstől az üzemeltetésig új és meglévő épületek felújítása esetén egyaránt.

 

A szakmai fórum részletes napirendje

Jelentkezési lap a szakmai fórumhoz

Szabványmegrendelő lap

 

Bernáth Csaba

2023. március

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 443 Építészet és műemlékvédelem

CEN/CLC/JTC 11 Az épített környezet hozzáférhetősége

CEN/CLC/JTC 12 Egyetemes tervezés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!