Megjelent a kazánok szerkezeti anyagaira vonatkozó MSZ EN 12952-2:2022 magyar nyelvű változata

Az MSZT 2023. március 1-jén tette közzé az MSZ EN 12952-2:2022 Vízcsöves kazánok és segédberendezéseik. 2. rész: Kazánok és segédberendezéseik nyomással terhelt részeinek szerkezeti anyagai szabvány magyar nyelvű változatát.

A szabvány a vízcsöves kazánok nyomással terhelt részeinek, valamint a nyomással terhelt részekre hegesztett alkatrészeknek az előállítására használatos terméktípusokra és anyagminőségekre vonatkozó követelményeket tartalmazza. A felhasználható terméktípusok között vannak a lemezek, a képlékenyen alakított csövek, a hegesztett csövek, a kovácsdarabok, az öntvények, a hengerelt rudak, a hegesztési hozaganyagok, a kötőelemek és a varrat nélküli (ferrites belső és korrózióálló külső rétegből álló) kompozitcsövek. E termékeket harmonizált európai szabvány, európai anyagjóváhagyás vagy egyedi szakvélemény alapján történő anyagjóváhagyás szerinti acélminőségből kell készíteni. Esetleg a szelepek és a csőidomok készülhetnek gömbgrafitos öntöttvasból.

Az előző kiadáshoz képest megváltozott a táblázatok és az ábrák számozása, az anyagminőségek összhangba kerültek, illetve kiegészültek az új acélszabványok szerinti acélminőségekkel. A vizsgálati bizonylatokra vonatkozó 7. fejezetet törölték, mivel a gyártóknak az anyag megfelelőségét az MSZ EN 764-5:2015 Nyomástartó berendezések. 5. rész: A fémek ellenőrzésének dokumentálása és az anyagelőírásoknak való megfelelőség szabványnak megfelelően, az MSZ EN 10204:2005 Fémtermékek. A vizsgálati bizonylatok típusai szerinti vizsgálati bizonylattal kell igazolni.

Az MSZ EN 12952-2-vel kapcsolatban nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy 18 részes szabványsorozat része, amit a többi résszel együtt kell alkalmazni.

Forrás: www.iso.org

 

Szabó József

2023. március

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 318 Kazánok és nyomástartó edények

CEN/TC 269 Nagy vízterű és vízcsöves kazánok

ISO/TC 11 Kazánok és nyomástartó edények

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!