Megfelelőségértékelés

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN ISO/IEC 17029:2020 Megfelelőségértékelés. Validáló és verifikáló testületekre vonatkozó általános alapelvek és követelmények (ISO/IEC 17029:2019) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

A szabvány általános alapelveket és követelményeket tartalmaz a megfelelőségértékelési tevékenységként validálást/verifikálást végző szervezetek felkészültségére, következetes működésére és pártatlanságára.

A validálás/verifikálás általános célja, hogy minden félben bizalmat ébresszen aziránt, hogy egy validált/verifikált állítás teljesíti a meghatározott követelményeket. A validálás/verifikálás értéke az a bizalom, amelyet egy hozzáértő validáló/verifikáló testület pártatlan értékelése alakít ki.

A megfelelőségértékelési tevékenységként való validálás/verifikálás időszerű példái közé tartoznak az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos állítások, a környezetvédelmi címkézés, terméknyilatkozatok és lábnyomok (pl. a környezetvédelmi terméknyilatkozat), a fenntarthatósági vagy környezeti jelentéstétel.

A dokumentum alapul szolgálhat az akkreditáló testületek általi akkreditációhoz, a szakértői értékelési csoportokon belüli szakértői értékeléshez, vagy a validáló/verifikáló testületek nemzetközi szervezetek, kormányok, szabályozó hatóságok, programgazdák, iparági testületek, vállalatok, ügyfelek vagy fogyasztók általi elismerésének egyéb formáihoz.

A szabvány B1. táblázata hasznos információt nyújt az MSZ EN ISO/IEC 17000-ben meghatározott általános szakkifejezések és fogalmak, valamint az MSZ EN ISO/IEC 17029-ben meghatározott szakkifejezések és fogalmak közötti kapcsolatra.

Antal Andrea Zsuzsa

2023. március

Kapcsolódó bizottságok

ISO/CASCO ISO megfelelőségértékelési bizottság (CASCO)

CEN/CLC/JTC 1 Megfelelőségértékelési testületek kritériumai

MSZT/MCS 903 Megfelelőségtanúsítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!