Konyhai tárolók és munkalapok

Megjelent az MSZ EN 14749:2016+A1:2022 Bútorok. Háztartási és konyhai tárolók és konyhai munkalapok. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek hivatkozási számú és című szabvány új kiadása. A szabvány kidolgozására azért volt szükség, hogy a háztartási és konyhai használatra szánt tárolóegységek és munkalapok megfeleljenek a szükséges/előírt biztonsági követelményeknek (stabilitás, tartósság stb.); ugyanis e követelmények betartásával biztosítható, természetesen rendeltetésszerű használat mellett, a súlyos sérülések elkerülése. A dokumentum a biztonsági követelmények mellett a szükséges vizsgálati módszereket is meghatározza minden típusú konyhai és fürdőszobai tárolóegységhez és háztartási tárolóbútorhoz, beleértve a TV-állványokat is.

A szabvány ugyanakkor nem vonatkozik a nem háztartási, irodai és ipari tárolóegységekre, a vendéglátóipari felszerelések tárolóegységeire és a kiskereskedelmi tárolóegységekre, illetve az ipari tárolószekrényekre, valamint az MSZ EN 71-1 szerinti tárolókra sem.

E szabvány szorosan kapcsolódik a konyhabútorok (beleértve a konyhai munkalapokat is), a konyhai készülékek, a mosogatók és a dekorációs panelek egymáshoz illeszkedő méreteit tartalmazó MSZ EN 1116:2018 Bútorok. Konyhabútorok. Konyhabútorok és konyhai készülékek összehangolt méretei szabályozó szabványhoz.

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásával kapcsolatos információért, kérjük keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

Csík Gabriella

2023. március