Elhunyt prof. dr. Zöld András

Fájó szívvel tudatjuk, hogy életének 83. évében elhunyt prof. dr. Zöld András gépészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár, az MSZT/MB 106 elnöke. Munkássága, szellemisége meghatározó volt az épületenergetika, az épületfizika tudományágak, valamint a rehabilitációs tervezés vonatkozásában. Távozásával betölthetetlen űrt hagy maga után nemcsak vitathatatlan szakmai érdemei, hanem személyisége, támogató tanácsai miatt is.

Prof. dr. Zöld András évtizedeken keresztül oktatott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, kutatási és oktatási területe az épületenergetika, a határolószerkezetek és épületgépészeti rendszerek energetikai és funkcionális integrálása, a passzív szoláris rendszerek, valamint a rehabilitációs környezettervezés volt.

Tudását számos fórumon osztotta meg, többek között a szabványosításban is, elnöke volt az MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme műszaki bizottságnak, amely a hőtechnikai méretezések, számítások, valamint az épületek és épülethatároló szerkezetek hővédelmével kapcsolatos szabványosítással foglalkozik. Meghatározó szerepet vállalt az MSZ-04-140 Épületek és épülethatároló szerkezetek hőtechnikai számításai szabványsorozat kidolgozásában, amely évtizedeken keresztül a hazai épületenergetikai tervezés alapvető dokumentuma volt, valamint aktívan részt vett az azt felváltó európai szabványok magyar nyelvű változatainak kidolgozásában is.

Emellett többek között 2001-ben elindította a rehabilitációs és mérnöki ismereteket interdiszciplináris szemlélettel ötvöző rehabilitációs környezettervező szakmérnöki képzést. Műhelyt és iskolát teremtett. A hazánkban addig ismeretlen szakterület iránt szaktudásának, személyének és elhivatottságának köszönhetően egyre nagyobb lett az érdeklődés. A „Zöld-féle rehab” képzésen végzett rehabilitációs környezettervező mérnökök és szakértők tették lehetővé, hogy a Magyarország uniós csatlakozását követően elinduló pályázati programokban előírták az akadálymentesítési szakemberek kötelező bevonását.

Tanítványai, szellemi örökösei mellett a Magyar Szabványügyi Testület is hálával emlékezik rá. Nyugodjon békében!

 

Forrás:

https://epitesz.bme.hu/portfolio/elhunyt-zold-andras-professzor/

http://www.meosz.hu/blog/elhunyt-prof-dr-zold-andras/

 

2023. március

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!