Élelmiszer-allergének kimutatásának általános szempontjai és a módszerek validálása

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN 15842:2020 Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása. Általános szempontok és a módszerek validálása szabvány magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN 15842 meghatározza, hogy miként alkalmazzák az immunpróbákra, nukleinsav-alapú és kromatográfiás módszerekre vonatkozó szabványokat, valamint azok kapcsolatát az élelmiszer-allergének elemzése során; továbbá általános meghatározásokat, a laboratórium felépítésére vonatkozó követelményeket és útmutatókat, módszervalidálási követelményeket, módszerre és vizsgálati jegyzőkönyvre vonatkozó leírásokat tartalmaz.

A szabvány előírja az élelmiszerekben található allergén alapanyagok meghatározására szolgáló referenciaanyagok követelményeire és használatára vonatkozó általános iránymutatásokat is. A szabványban a „referenciaanyagok” szakkifejezés magába foglalja a hitelesített referenciaanyagokat és a minőség-ellenőrző mintákat is.

Az élelmiszer-allergének elemzése a következő, egymást követő (vagy egyidejű) lépésekkel történik. A mintavétel után – a szabvány nem foglalkozik a mintavételi kérdésekkel – a fehérjéket, nukleinsavakat vagy más markereket extrahálják a vizsgálati mintarészből. Az extrahált analitok az extrakciós eljárással egyidejűleg vagy azt követően tovább tisztíthatók. Ezután (ha szükséges) hígítják azokat, és olyan analitikai eljárásoknak vetik alá, mint például az immunpróbák (pl. ELISA), a nukleinsav-alapú próbák (pl. PCR) vagy a kromatográfiás (pl. LC-MS) eljárások.

 

Szalay Anna

2023. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!