Élelmiszer-allergének kimutatása immunológiai módszerekkel

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN 15633-1:2020 Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása immunológiai módszerekkel. 1. rész: Általános szempontok szabvány magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN 15633-1 egységes keretrendszerbe foglalja az élelmiszer-allergének és allergén-összetevők antitestalapú módszerekkel való kvalitatív és kvantitatív meghatározását élelmiszerekben. A szabvány az antitestalapú módszerekre vonatkozó általános irányelveket és teljesítménykritériumokat határozza meg, amelyek az allergiát kiváltó élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők jelenlétének markereiként szolgáló fehérjék kvalitatív kimutatására és kvantitatív meghatározására szolgálnak. A leírtakon kívül más módszerek is képesek kimutatni és azonosítani a fehérjéket. A dokumentumban meghatározott irányelvek, minimumkövetelmények és teljesítménykritériumok célja annak biztosítása, hogy a magán- és/vagy hatósági ellenőrző laboratóriumokban, illetve a helyszíni élelmiszer-vizsgálatok során a különböző analitikus szakemberek reprodukálható eredményeket kapjanak.

Az előzményszabványhoz képest frissítették:

–       a Szakkifejezések és meghatározásuk című fejezetet;

–       az elemzés előfeltételeinek követelményeit;

–       a módszer validálási paramétereit; és

–       Az eredményeket befolyásoló specifikus hatások című fejezetet.

Szalay Anna

2023. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!