Dokumentum a kiterjesztett valóságról

A CEN nyilvános véleményezésre bocsátja az eXtended Reality for Learning and Performance Augmentation. Methodology, techniques, and data formats (Kiterjesztettvalóság-alkalmazások tanulásra és teljesítménynövelésre. Módszertan, technikák és adatformátumok) munkaértekezleti megállapodást.

Az eXtended Reality (XR) a virtuális (Virtual, VR), kevert (Mixed, MR) és kiterjesztett (Augmented, AR) valóság gyűjtőfogalma. Mindegyikben közös, hogy az objektumokat 3D-ben érzékelik és a használó valós időben reagál. Az XR technológiákat egyre inkább alkalmazzák az oktatásban, hogy a tanulást, a gyakorlást vagy akár a munkavégzés irányítását támogassa.

A kiterjesztett valóság a számítógépes grafika és a viselhető eszközök által generált összes valós és virtuális környezetet jelenti.

A kiterjesztett valóság (AR) hozzáad a valóságunkhoz, az érzékelésünkhöz – ezek lehetnek hangok, szagok vagy érintések stb., melyeket mesterségesen, számítógépek segítségével generáltak.

A virtuális valóság (VR) hasonlóan működik, mint az AR, amikor a megfelelő tartalom előállításáról van szó. Az alkalmazásban azonban a kettő nagyban különbözik: míg az AR-ben a valós világot látjuk magunk körül kiegészítő elemekkel, addig a virtuális valóság célja a maximális elmerülés.

A kevert valóság (MR) kombinálja a fizikai és digitális világot, elsősorban ténylegesen használható funkcionalitásra törekedve – szemben az AR-rel, amely inkább a szórakozást szolgálja.

A jelenleg kidolgozás alatt álló CWA átfogó szabványokat tartalmaz az XR tanulási tevékenység és a 3D-s kiterjesztettvalóság-objektumok létrehozására, közvetítésére és használatára az intenzív oktatáshoz. Megad egy módszertant, mely a különböző lépések során követendő technikákat részletezi az eddigi ismeretek megőrzése és az iskolai magatartás pozitív befolyásolása érdekében. Célja egy forradalmi tanulási megközelítés megvalósítása, és így 3D-s tartalmak megosztásának lehetősége.

A dokumentum felhasználói köre:

  • Oktatók, hogy célokat tűzzenek ki az XR tanulási tartalomszolgáltatások számára, valamint növeljék az XR tanulási és teljesítménynövelő infrastruktúra rugalmasságát, biztosítva, hogy rendszerezett módon létrejöjjön a tanítási és tanulási szolgáltatás, bárhol és bármikor, 3D-s élményekkel.
  • Oktatási vezetők, közvetítők és szabályozó hatóságok (például állami szintű oktatási osztályok, oktatási infrastruktúra-szolgáltatók és iskolarendszerek), hogy azonosítsák a megfelelő fejlesztési intézkedéseket, és biztosítsák a digitális tanulási erőforrások hatékony elosztását az oktatás biztosításához.
  • Befektetők, hogy megfelelően fektessenek be a 3D-s infrastruktúrába.

A dokumentum kidolgozása 2022 szeptemberében kezdődött, jelenleg nyilvános véleményezésre kész. A megjegyzéseket 2023. március 23-ig lehet eljuttatni Fernando UTRILLA-nak az alábbi formanyomtatványt kitöltve.

A dokumentumok a linkekre kattintva tölthetők le:

 

Zajdon Anna

2023. március

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!