Bidék működési jellemzői és vizsgálati módszerei

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN 14528:2015+A1:2019 Bidék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata, melyet a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések nemzeti szabványosító műszaki bizottsága dolgozta ki részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból.

A szabvány a lakossági felhasználású és kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült bidék működési jellemzőit, valamint vizsgálati módszereit határozza meg.

A bidé valószínűleg a francia bútorkészítők találmánya volt a 17. század végén, bár feltalálásának pontos dátuma és feltalálója nem ismert. Legkorábbi írásos említése 1726-ból származik Olaszországból. Ebben a korban a tisztálkodó eszközt még fából készítették. A 19. század folyamán az európaiak kifejlesztettek egy porcelánbidé-változatot. A Viktória korabeli (viktoriánus) vízvezeték-fejlesztéseknek köszönhetően, az 1900-as évektől a bidék átkerültek a hálószobából a fürdőszobába. A 20. században a technikai fejlődés következtében számos továbbfejlesztett típusa jelent meg a forgalomban, például a WC-ülőkét mosóberendezéssel kombináló szerelvény, azaz az elektronikus bidé az 1980-as évek elején Japánból. [Forrás]

A szabványban bevezetett főbb változások a következők:

a)      új ZA melléklet bevezetése a legújabb mintának megfelelően (a 2015. 06. 02.-i TF N 687 rev1 formátumban);

b)      a termékek megjelölésének módosítása;

c)       „Vizsgálati minták, vizsgálat és megfelelőségi kritériumok” fejezet módosítása;

d)      szerkesztési módosítások, amelyről 2016. 07. 07-én Brüsszelben megállapodtak az EU/DG Növekedési Főigazgatóság, a CEN/TC 163 műszaki bizottság és a FECS képviselői a szabvány OJEU-ban való meghivatkozása érdekében.

A bidék jellemzői, amelyeket vizsgálni kell: csatlakozási méretek, terhetőség, tisztíthatóság, túlfolyással szembeni védelem, tartósság, veszélyes anyagok.

A vizsgálatok elvégzéséhez fontos előírás, hogy valamennyi vizsgálatot ugyanazon bidé-mintadarabon kell elvégezni. Továbbá, hogy a vizsgálandó bidét szilárd, sík vízszintes vagy függőleges felületre kell felszerelni habarcsréteggel vagy más anyaggal, kiküszöbölve az egyenetlenségeket.

Minden bidét a szabványban megadott rendszer szerint kell megjelölni.

Az „A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése (AVCP)” című fejezetben a bidék típusvizsgálatához táblázatos formában adja meg a vizsgálandó jellemzőket, és hogy azokat a szabvány mely szakasza szerint kell értékelni. Továbbá megadja a jellemzők vizsgálatához a mintadarabok számát és hogy azoknak a szabvány mely szakaszaiban előírt követelményeknek kell megfelelniük.

A szabvány ZA melléklete előírja a személyi higiénia felhasználású bidékre vonatkozó lényeges szakaszokat, továbbá felsorolja a bidék AVCP-feladatait a 4-es rendszer szerint.

Szendy Csabáné

2023. március

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések

CEN/TC 163 Egészségügyi berendezések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!