A savszám és a savasság meghatározása

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 660:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2020) szabvány magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN ISO 660 három (két titrimetriás és egy potenciometriás) módszert ír elő az állati és növényi zsírok és olajok savasságának meghatározására. A savasságot leginkább savszámban fejezzük ki, de a hagyományos módon számított savassággal is kifejezhető.

A szabvány alkalmazható finomított és nyers növényi és állati eredetű zsírokra és olajokra, bontott szappancsapadékokra vagy technikai zsírsavakra. A felsorolt módszerek nem alkalmazhatók viaszokra.

Mivel a módszerek nem teljesen specifikusak, így nem alkalmazhatók ásványi savak, szabad zsírsavak és egyéb szerves savak megkülönböztetésére. A savszám ezért magában foglalja a jelen lévő ásványi savakat is.

Az előző kiadáshoz képest hozzáadták:

– az alkalmazási területhez, hogy a tej és tejtermékek nem tartoznak a szabvány alkalmazási területébe, mivel ezekre az ISO 1740 alkalmazandó;

– a színes indikátorokra vonatkozó CMR-besorolás részleteit; és

– a B melléklethez az e módosítás alátámasztására végzett körvizsgálatból származó adatokat.

Szalay Anna

2023. március

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

ISO/TC 34/SC 11 Állati és növényi zsírok és olajok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!