A pH meghatározása

2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 10390:2022 Talaj, kezelt biohulladék és iszap. A pH meghatározása (ISO 10390:2021) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

 

A talaj pH-jának meghatározása azért szükséges, mert a növények optimális növekedéséhez kultúránként eltérő pH-tartományra van szükség. Míg egyes növények a 6,0 és 7,0 közötti tartományban növekednek a legjobban, mások enyhén savas körülmények között is jól fejlődnek. Ugyanakkor maguk a növények is befolyásolhatják a talaj pH-ját pl. a hüvelyesek a talaj savasodását okozzák, de a sok csapadék is ezt eredményezi. Mindezekből következik, hogy a hatékony növénytermesztés egyik alapvető eleme a talaj megfelelő pH-értéke.

A pH az iszap és a szennyvíz kezelését is befolyásolja, mivel pl. a nitrifikáló baktériumok kevésbé hatékonyak az ammónia eltávolításában, ha a szennyvíz pH-ja időszakosan vagy krónikusan az optimális tartományon kívül esik. A folyamatosan kis pH elősegíti a gombák és fonalas baktériumok számának növekedését a rendszerben, amely rossz ülepedési sebességet eredményez.

A dokumentum alkalmazható minden típusú légszáraz talajmintára és kezelt biohulladék-mintára, valamint folyékony iszapra is [mellyel kapcsolatban lásd például a 7. fejezetet és a 10. fejezet c) bekezdését].

A minták előkezelését az ISO 11464, az MSZ EN 16179 vagy az MSZ EN 15002 szerint kell elvégezni.

Forrás:

https://www.cropnutrition.com/nutrient-management/soil-ph

https://www.linkedin.com/pulse/importance-maintaining-consistent-ph-alkalinity-sludge-mancuso-1e

 

Csík Gabriella

2023. március

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 713 Talajminőség és talajvédelem

CEN/TC 444 Szilárd mátrixok környezeti jellemzése

ISO/TC 190/SC 3 Kémiai és fizikai jellemzés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!