Új szabványok faipari termékekhez

Az Agrárminisztérium támogatásával az MSZT két új szabványt jelentetett meg 2023. február 1-jén magyar nyelven a faipari termékekhez kapcsolódóan. Az MSZ EN 844 egy négynyelvű szakszótár, amely megadja a leggyakrabban használt vonatkozó szakkifejezéseket. Az MSZ EN 1315 a hengeres faanyagok csoportosítását adja meg.

MSZ EN 844:2019 Hengeres faanyagok és fűrészáru. Terminológia

A szabvány a fűrészárura és hengeres faanyagra vonatkozó európai szabványokban alkalmazott általános szakkifejezéseket és meghatározásukat adja meg. A négynyelvű (magyar, angol, francia, német) szótár a következő csoportosításban szerepelteti a szakkifejezéseket:

  • a hengeres faanyagra és a fűrészárura vonatkozó közös, általános szakkifejezések, valamint a két típusra külön jellemző általános szakkifejezések,
  • a nedvességtartalomra vonatkozó általános szakkifejezések,
  • a hengeresfa és a fűrészáru méreteire vonatkozó szakkifejezések,
  • a fa anatómiai felépítésére vonatkozó szakkifejezések,
  • a hengeresfa és fűrészáru közös jellegzetességeire, valamint külön-külön az egyedi jellegzetességeire vonatkozó szakkifejezések,
  • az elszíneződésre és a gombásodásra vonatkozó szakkifejezések,
  • a rovarkárosításokra vonatkozó szakkifejezések.

A szabvány végén lévő tárgymutatók mind a négy nyelv szerint sorba rendezve, táblázatos formában adják meg a szakkifejezéseket, így ezek önmagukban is használhatók szótárként a megfelelő szakkifejezés megtalálásához.

MSZ EN 1315:2010 Hengeres faanyagok csoportosítása a méretek alapján

A dokumentum részletesen leírja az olyan (fenyő és lombos) hengeres faanyag méretek szerinti osztályba sorolását, amelynek rendeltetésszerű felhasználása előre nem ismert. A méretek szerinti osztályba sorolás a hosszúságtól függetlenül történhet kéreg nélkül vagy kéregben mért középátmérő alapján. A szabvány mindkét esetre vonatkozóan megadja, hogy a középátmérő alapján mely osztályba kell sorolni a terméket, az osztály megjelölésével együtt.

 

Zajdon Anna, Bernáth Csaba

2023. február

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC175 Hengeres faanyagok és fűrészáru

MSZT/MCS 622 Fűrészáru és fűrészrönk

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!