Tokoferol- és tokotrienoltartalom meghatározása

2023. február 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 9936:2016  Állati és növényi zsírok és olajok. Tokoferol- és tokotrienoltartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (ISO 9936:2016) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását Agrárminisztériumi támogatás tette lehetővé.

A természetes E-vitamin nyolc különböző molekulát tartalmazhat: α-, β-, γ-, δ-tokoferolokat és α-, β-, γ-, δ-tokotrienolokat, amelyek zsírban oldódnak. Az állatoknak és az embereknek a tokolokat az étrendjükből kell beszerezniük, mert csak a fotoszintetizáló szervezetekben szintetizálódnak. A tokoferolok elsősorban a magasabb rendű növényekben fordulnak elő és így a legtöbb növényi élelmiszerben jelen vannak, például a növényi olajokban, valamint a diófélékben. A tokotrienolok csak néhány nem fotoszintetizáló szövetben találhatók meg, például bizonyos magvakban (búza, árpa és zab), a kaucsuktejben és a pálmaolajban.

E szabvány az állati és növényi zsírokban és olajokban lévő szabad α-, β-, γ- és δ-tokoferol- és -tokotrienol-tartalom meghatározására ír elő módszert nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiát (HPLC) alkalmazva.

A kimutatáshoz a tokoferol vagy tokotrienolésztereket tartalmazó termékek előzetes elszappanosítására van szükség, a tájékoztató B melléklet egy erre alkalmas hideg elszappanosítási eljárást tartalmaz.

A szabvány alkalmazási területe nem terjed ki a tejre és a tejtermékekre, illetve a tejből és tejtermékekből származó zsírokra.

 

Csík Gabriella

2023. február

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!