Makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatok

Az MSZT 2022. július 1-jén tette közzé az MSZ EN ISO 17639:2014 helyett az MSZ EN ISO 17639:2022 Fémek hegesztett kötéseinek roncsolásos vizsgálatai. Varratok makroszkópos és mikroszkópos vizsgálata (ISO 17639:2022) szabványt angol nyelven, melynek magyar nyelvű változata a Magyar Hegesztési Egyesület hozzájárulásának köszönhetően 2023. február 1-jén jelent meg.

A szabvány a makroszkópos és mikroszkópos vizsgálati próbatestek előkészítésére, a vizsgálati eljárásokra és a vizsgálat fő céljaira vonatkozó iránymutatásokat tartalmaz. Egységesíti a vizsgálat rövid, a vizsgálat típusára, tárgyára, a próbatest maratására, a hegesztett kötés anyagaira és a marószerre vonatkozó adatokból álló megnevezését. Az új kiadás összhangban van a fémek MSZ CEN ISO/TR 15608:2021 Hegesztés. A fémek csoportosítási rendszerének irányelvei (ISO/TR 15608:2017) szerinti hegesztési célú csoportosítási rendszerével.

A makroszkópos és a mikroszkópos vizsgálat alkalmas repedés, üreg, zárvány, összeolvadási hiány, hiányos átolvadás, alakhiba, hőhatásövezet, szemcsehatár és -szerkezet, dúsulás, kiválás, hőhatások stb. kimutatására. A kötés egyéb jellemzőinek megállapítására más vizsgálati módszerek alkalmazhatók, amelyekre vonatkozó további 18 szabvány is a hegesztők és anyagvizsgálók rendelkezésére áll.

 

Szabó József

2023. február

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44     Hegesztés és rokon eljárások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!