Iránymutatások a geotermikus rendszert (EGS) magukban foglaló épület-korszerűsítési koncepcióhoz

A CEN új munkaértekezleti megállapodást jelentetett meg, amelynek célja, hogy általános kezelési iránymutatást adjon az EGS-technológiákon alapuló épület-korszerűsítési projektben részt vevő érdekelt felek számára.

A CWA 17941 Iránymutatások az EGS-en (megnövelt hatékonyságú geotermikus rendszereken) alapuló integrált épület-korszerűsítési koncepcióhoz (Guidelines for an integrated approach of building retrofitting projects based on enhanced shallow geothermal technologies) munkaértekezleti megállapodás 2022 októberében jelent meg és az EU Horizon 2020 GEOFIT innovation projecthez (projektszám: 792210) kapcsolódik.

Az építőipar jelentős mértékben felelős az energiafogyasztásért (az európai fogyasztás kb. 40%-a) és a szén-dioxid-kibocsátásáért (az európai kibocsátás kb. 30%-a). Továbbá az épületek fűtése és hűtése az EU energiafogyasztásának kb. 50%-át teszi ki, így ez a legnagyobb energia-végfelhasználói szektor, megelőzve a közlekedést. Ez óriási társadalmi-gazdasági és környezeti problémát jelent, tekintve, hogy az EU épületeinek nagyjából 75%-a nem energiahatékony, valamint hogy a fűtés és hűtés hozzávetőleg 75%-a még mindig fosszilis tüzelőanyagokból származik.

A sekély geotermikus energia (SGE) olyan megújuló energiaforrás, amely nagy potenciállal rendelkezik az energiamegtakarításban és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében az építőipar területén. Az ezt kihasználó, hatékony és megfizethető megnövelt hatékonyságú geotermikus rendszerek (EGS) kifejlesztése kulcsfontosságú az EU geotermikus potenciáljának kiaknázásához a fűtési és hűtési célú energiaellátás fő forrásaként. Az ehhez szükséges lépéseket foglalja össze ez a dokumentum.

A Magyar Szabványügyi Testület a szabványok magyar nyelvű változatait érdeklődés és a kidolgozáshoz szükséges megfelelő anyagi háttér megléte esetén tudja elkészíteni. Érdeklődés esetén további információkért, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

Dosztály Zsolt, Bernáth Csaba

2023. február

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS GEOFIT Az EGS-en (megnövelt hatékonyságú geotermikus rendszerek) alapuló épület helyreállítási fogalmak tervezési és létesítési irányelvei

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!