Az ETSI tevékenységei a mesterséges intelligencia területén

Az ETSI régóta foglalkozik szabványok kidolgozásával a mesterséges intelligencia és azt használó és támogató rendszerek területén. Ennek kapcsán készítettek egy kiadványt „Az ETSI tevékenységei a mesterséges intelligencia területén” címmel, mely minden érdekelt fél számára támogatást nyújt, valamint összefoglalja az ETSI-ben folyó erőfeszítéseket és a tervezett jövőbeli tevékenységeket. Emellett elemzést is tartalmaz arról, hogy az ETSI által nyújtott eredmények hogyan támogathatják a mesterséges intelligencia területén folyó politikai kezdeményezéseket.

A dokumentum egy része a mesterséges intelligenciával kapcsolatos társadalmi kihívások kezelése szempontjából releváns ETSI-tevékenységeket ismerteti, míg egy másik része az európai kutatóközösség bevonásával foglalkozik.

Az ETSI mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységei egy egyedülálló tesztelési szakértői közösségre is támaszkodnak, amely biztosítja a mesterséges intelligencia területén az alapvető követelmények függetlenül ellenőrizhető és megismételhető tesztelését. Az ETSI a humán tényezőkkel foglalkozó közösséggel együttműködve megoldásokat dolgoz ki a mesterségesintelligencia-rendszerek emberi felügyeletére.

A mesterséges intelligencia számos különböző szakértelmet igényel, ezért az ETSI a mesterséges intelligencia megosztott megközelítését választotta – a szakosodott közösségek technikai szempontból koncentrált csoportokban találkoznak. Ilyen például a CYBER műszaki bizottság, amely kifejezetten a kiberbiztonsági szempontokra összpontosít, az ISG SAI, amely a mesterségesintelligencia-rendszerek védelmén dolgozik, vagy az ISG ENI, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát integrálni a hálózati architektúrába. Ez három csoport abból a tizenháromból, amely jelenleg az ETSI-n belül a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiákkal foglalkozik. Az első kezdeményezés 2016-ra nyúlik vissza, amikor is megjelent a GANA-t (Generic Autonomic Networking Architecture) leíró kiadvány.

Forrás: Az ETSI honlapja

Nagy Gábor

2023. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!