Álmennyezetek tűzállósági vizsgálata

Az MSZT 2023. február 1-jén európai pályázati forrásból megjelentette az MSZ EN 1364-2:2018 Nem teherhordó elemek tűzállósági vizsgálata. 2. rész: Álmennyezetek szabvány magyar nyelvű változatát, amely megadja az álmennyezetek vizsgálatának speciális kérdéseit az MSZ EN 1363-1:2020 szerinti vizsgálat során.

A dokumentum egy vizsgálati módszert tartalmaz a nem teherhordó álmennyezetek tűzállóságának értékelésére. A módszer egyaránt alkalmazható a tartóvázhoz vagy szerkezethez függesztőelemekkel vagy közvetlenül rögzített álmennyezetekre, valamint a függesztés nélküli önhordó mennyezetekre. A vizsgálat során a(z) (ál)mennyezetet tűzhatásnak teszik ki a(z) (ál)mennyezet alatti irányból vagy a(z) (ál)mennyezet feletti irányból, amely a(z) (ál)mennyezet feletti üregben keletkező tüzet szimulálja. A szabvány nem alkalmazható teherhordó szerkezetek esetén.

A dokumentumban leírt vizsgálati módszer az alapja a tavaly megjelent MSZ EN 15254-7:2018 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó mennyezetek. 7. rész: Fém szendvicspanelek szabvány szerinti eljárásnak.

A szabvány az MSZ EN 1364 Nem teherhordó elemek tűzállósági vizsgálata sorozat része, amely a következő részekből áll:

  • 1. rész: Falak (magyar nyelvű változata elérhető);
  • 2. rész: Álmennyezetek (magyar nyelvű változata elérhető);
  • 3. rész: Függönyfalak. Teljes konfiguráció (teljes összeállítás);
  • 4. rész: Függönyfalak. Részleges konfiguráció;
  • 5. rész: Szellőzőrácsok.

Az MSZT/MB 110 Építmények tűzvédelme és tűzállósági vizsgálatok műszaki bizottság jelenleg az alábbi szabványok magyar nyelvű változatán dolgozik, melyek megjelenése idén várható:

  • MSZ CEN/TS 16459:2023 Külső tűzhatásnak kitett tetők. A CEN/TS 1187 szerinti vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása;
  • MSZ EN 13501-4:2016 Épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályozása. 4. rész: Osztályba sorolás a hő- és füstelvezető/füstgátló rendszerek elemei tűzállósági vizsgálati eredményeinek felhasználásával;
  • MSZ EN 1366-1:2014+A1:2020 Épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálata. 1. rész: Légcsatornák.

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2023. február

 

Kép: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 110 Építmények tűzvédelme és tűzállósági vizsgálatok

CEN/TC 127 Építmények tűzvédelme

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!