86. IEC Közgyűlés

Az IEC 2022. évi közgyűlését október 31. és november 4. között rendezték meg San Franciscóban.

A rendezvény központi témája az volt, hogy hogyan lehet „az IEC-t tovább vezetni a jövőbe” úgy, hogy az előttünk álló számos bizonytalansági tényezőt – legyen az környezeti, társadalmi vagy gazdasági – kezeljük. Dr. Yinbiao Shu, az IEC leköszönő elnöke elismerte: „A mi munkánk az egész világon fontos, mivel biztosítjuk, hogy a rendszerek biztonságosak és hatékonyak legyenek. Összekötjük az embereket és a gazdaságokat.” A szabványok értékéről, mint a megoldásokat segítő eszközökről azt mondta: „Hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy világunk mindenki számára jobb hellyé váljon”.

A közgyűlésen vita folyt arról, hogy az IEC-szabványok és megfelelőségértékelési rendszerek hogyan segítik az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését; a tiszta és megfizethető energiához való hozzáférés javításától a fenntartható fogyasztás és termelés támogatásáig. A szabványok és a megfelelőségértékelési rendszerek a biztonságosabb és fenntarthatóbb világ megteremtésével támogatják a célok elérését.

Untitled photo

Bemutatták az újonnan létrehozott Globális Hatás Alapot (Global Impact Fund, GIF), amely támogatásokat nyújt a kiválasztott vállalatoknak az IEC szakértelmének hasznosítására. Az első GIF-projekt az e-hulladék e-erőforrássá alakításának témájával foglalkozik.

Az IEC Akadémia és kapacitásépítés workshopján esettanulmányokon és interaktív foglalkozásokon keresztül vizsgálták a tanulás jövőjét. A különböző területeket és kultúrákat képviselő egyéni résztvevőket arra bátorították, hogy osszák meg személyes nézőpontjaikat, hogy megértsék a különbségeket és megtalálják a közös pontokat. A csoportok megvitatták és megpróbálták megoldani az érdekelt felek sokszínűségével és befogadásával, valamint a munkaerő-toborzással és -megtartással kapcsolatos kihívásokat. Bár a különböző országok kihívásai nagyon hasonlóak voltak, a megközelítések jelentősen eltértek az egyes országok között, különösen a különböző finanszírozási modellek tekintetében.

A fenntartható fejlődési célok (SDG-k – az éghajlatváltozás, a szegénység és más globális kihívások kezelését célzó 17 ambiciózus cél) elérésének elősegítése kulcsfontosságú téma volt, különös tekintettel a „SDG-mosás” elleni küzdelemre. A fenntartható fejlődési célok „mosása”, hasonlóan a „zöldre mosáshoz”, egy szervezetnek a fenntartható fejlődési célok elérésére gyakorolt hatásának eltúlzása vagy félrevezetése, amelyet valószínűleg a nyereségszerzés motivál.

Az IEC Fórum nemzeti bizottsági titkárokat tömörítő munkaértekezlete lehetőséget biztosított a hálózatépítésre és az előbbiekhez hasonló kérdések megvitatására.

A Fiatal Szakemberek Program kulcsszerepet játszik a jövő vezetőinek utódlásában és kinevelésében, akiknek fel kell vállalniuk és vezetniük kell az előttük álló kihívások kezelését. A programon részt vevő fiatalok csoportja a sokszínűség, az energiahatékonyság, valamint a fenntartható fejlődési célok, a feltörekvő technológiák és piacok témáiról tartottak előadást.

A közgyűlés munkájában Magyarország képviseletében – az online részvétel lehetőségével élve – a Magyar Szabványügyi Testület is részt vett, illetve szavazott.

 

Nagy Gábor

2023. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!