Szerves higany meghatározása a tenger gyümölcseiben

2023. január 1-jén megjelent az MSZ EN 17266 Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Szerves higany meghatározása a tenger gyümölcseiben elemihigany-analízissel szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

A dokumentum egy módszert ír elő a tenger gyümölcseiben lévő szerves higany elemihigany-analízissel történő meghatározására. A módszert sikeresen validálták osztrigaszöveten, kagylószöveten, homár középbéli mirigyén, tüskéscápamájon és tonhalon végzett laboratóriumi körvizsgálatban 0,01–5 mg/kg közötti szinteken szárazanyagra vonatkoztatva és higanyban kifejezve.

Ezzel a módszerrel a monometil-higanytól eltérő szerves higanyvegyületek is extrahálhatók és meghatározhatók. Mindamellett, a monometil-higanytól eltérő szerves higanyvegyületek mennyisége elhanyagolható a tenger gyümölcseiben.

A nehézfémek – amelyek közé a higany is tartozik – az ipari területekről a légkörön keresztül jutnak a vizekbe. A fémes higanyt a vizek és a nedves területek baktériumai átalakítják a nagyon mérgező dimetil-higannyá. A nehézfémnek ez a formája könnyen bejut az élő sejtekbe és felhalmozódik a táplálékláncban.

A globális felmelegedés hatására egyre inkább olvad az állandóan fagyos talaj, ezáltal több oldott szerves szén kerül a tavakba, amely javítja a baktériumok életkörülményeit, viszont így több fém jut a halak szervezetébe.

A magas higanyterheltség befolyásolja a halak szaporodását, megváltoztatja a génkifejeződést, növeli az oxidatív stresszt a halak szervezetében, és egészségi kockázatot jelent a fogyasztókra. Minél idősebb a hal, annál nagyobb a higanyterheltség mértéke a szervezetében.

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/tul_sok_a_higany_a_halakban

Szalay Anna

2023. január

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!