Hiánypótló szabvány az öntömörödő beton vizsgálata területén

2023. január 1-jén jelent meg az MSZ EN 12350-8:2019 A friss beton vizsgálata. 8. rész: Öntömörödő beton. A roskadási terülés vizsgálata szabvány magyar nyelvű változata, a Magyar Út-, Híd- és Mélyépítő Laboratóriumok Szövetsége, a Colas Hungária Zrt. és a TPA HU Kft. hozzájárulásával.

Az építési minőség és a munkakörnyezet javításában rejlő jelentős előnyei miatt az öntömörödő beton (SCC) széles körben elfogadott az építési munkák során. Folyamatosan növekszik azon betonszerkezetek száma, ahol SCC-t használnak. Mivel az SCC-nek vibráció nélkül is kedvező helyszíni tulajdonságokkal (a zsaluzat teljes mértékű kitöltése, a vasalás tökéletes beágyazódása, homogenitás és tökéletes tömörödés) kell rendelkeznie, ezért nagy jelentőségű, hogy a friss SCC vizsgálati módszerei megfelelők legyenek. Ugyanakkor a terület szabványosítása még nem teljes körű és most először jelent meg olyan szabvány magyar nyelven, amely kifejezetten az SCC-re vonatkozó egyedi vizsgálati eljárásokkal foglalkozik.

Az MSZ EN 12350-8:2019 részletesen leír egy eljárást az öntömörödő beton roskadási terülésének és t500 terülési idejének meghatározására. A roskadási terülést és a t500 terülési időt az öntömörödő beton folyósságának és annak akadályoztatás nélküli terülési sebességének értékelésére lehet használni, amivel az öntömörödő beton térkitöltő képessége jellemezhető. A t500 terülési idő a folyási sebességet méri és az öntömörödő beton viszonylagos viszkozitását mutatja, amivel az öntömörödő beton átfolyási képessége jellemezhető.

Az eljárás az MSZ EN 12350-2-ben megadott roskadásvizsgálaton alapul. A friss betont az MSZ EN 12350-2 szerinti roskadásvizsgálatkor használt csonka kúpba öntjük. Amikor a kúpot felfelé visszahúzzuk, megmérjük a kúp felfelé irányuló mozgásának megkezdése és a beton 500 mm átmérőjűre való terülése közötti t500 időt. A roskadási terülést a szétterült beton megmérésével kapjuk.

A szabvány kidolgozása része annak, hogy az MSZT igyekszik teljeskörűen elkészíteni a betonvizsgálati módszerekkel foglalkozó európai szabványok magyar nyelvű változatait, amelynek köszönhetően már elérhetők magyar nyelven az MSZ EN 12390 A megszilárdult beton vizsgálata sorozat 1–8. részei is. Az MSZT céljai között szerepel mind az MSZ EN 12350 (A friss beton vizsgálata), mind az MSZ EN 12390 (A megszilárdult beton vizsgálata) sorozat további részei magyar nyelvű változatainak kidolgozása is, amelyhez megfelelő pénzügyi forrás szükséges. Érdeklődés esetén további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

2023. január

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

CEN/TC 104 Beton és más betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!