Gömbgrafitos öntöttvasak anyagminőségei

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. január 1-jén tette közzé az MSZ EN 1563:2019  Öntészet. Gömbgrafitos öntöttvas szabvány magyar nyelvű változatát, melynek kidolgozása EU-támogatási keret terhére történt.

A szabvány előírja az öntött próbadarabok típusait, és az azokból megmunkált próbatesteken mért mechanikai jellemzők alapján osztályba sorolt gömbgrafitos öntöttvas minőségek kémiai összetételére és mechanikai jellemzőire vonatkozó követelményeket, a mértékadó falvastagság függvényében. A szabvány a gömbgrafitos öntöttvas minőségek két csoportját határozza meg. Az első csoportba a ferrites-perlites alapszövetű, a második csoportba a szilíciumötvözésű, növelt szilárdságú ferrites anyagminőségek tartoznak.

Az egytengelyű szakítóvizsgálat és a bemetszett próbatestek ütővizsgálata sok esetben nem ad megfelelő információt arról, hogy a gömbgrafitos vasöntvény mennyire áll ellen a tényleges terheléseknek, melyik gömbgrafitos öntöttvas minőséget célszerű választani. Az ütőmunka alkalmazását jelenleg átértékelik, mivel korlátozott a jelentősége a felhasználási igénybevételnek kitett öntvények ridegtörés-állóságának értékelésében. Az MSZ EN 1563 ezért kiegészült a gömbgrafitos öntöttvasak törésmechanikai megközelítésére vonatkozó tájékoztató melléklettel. A további lényeges változások a szabvány I és J mellékletében vannak összefoglalva.

Az MSZ EN 1563 a Nyomástartó Berendezések Irányelvhez (PED) harmonizált támogató anyagszabvány, és az irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés vélelmezése a szabvány szerinti anyagminőségek műszaki adataira korlátozódik, nem feltételezi az anyag megfelelőségét az adott berendezéshez. Következésképpen az anyagszabványban közölt műszaki adatokat a konkrét berendezések tervezési követelményei alapján értékelni kell annak igazolása céljából, hogy a Nyomástartó Berendezések Irányelv (PED) alapvető követelményei teljesülnek.

 

Szabó József

2023. január

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 403 Öntészet

CEN/TC 190 Öntészet

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!