Elektrotechnikai termékek

2023. január 1-jén megjelent az MSZ EN 62321-1 Egyes anyagok meghatározása elektrotechnikai termékekben. 1. rész: Bevezetés és áttekintés (IEC 62321-1:2013) szabvány magyar nyelvű változata, melynek elkészítését európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az elektrotechnikai termékek széles körű elterjedése miatt azok környezetre gyakorolt hatása egyre nagyobb figyelmet kap. Ennek eredményeként egyre több országban fogadtak el olyan szabályozásokat, amelyek kiterjednek az elektrotechnikai termékek hulladékaira, anyagaira és energiafogyasztására.

Egyes anyagok [pl. ólom (Pb), kadmium (Cd) és polibrómozott difenil-éterek (PBDE)] elektrotechnikai termékekben való felhasználása aggodalomra ad okot, melyre a hatályos és a kidolgozás alatt lévő regionális jogszabályok is felhívják a figyelmet.

Ezért az IEC 62321 szabványsorozat célja olyan globális szintű vizsgálati módszerek biztosítása, amelyekkel lehetővé válik az elektrotechnikai ipar számára az elektrotechnikai termékekben lévő egyes veszélyes anyagok szintjének meghatározása.

Az IEC 62321 e része a mintára mint feldolgozandó és vizsgálandó tárgyra vonatkozik. A minta jellegét és a mintavétel módját nem e szabvány, hanem a vizsgálatot végző szervezet határozza meg.

Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a mintaként kiválasztott tárgy alapvetően befolyásolhatja a vizsgálati eredmények értelmezését.

Bár ez a szabvány útmutatást ad a mintavételhez szükséges szétszerelési eljáráshoz, nem határozza meg vagy írja elő:

•          a mintavételéhez szükséges szétszerelés mértékét;

•          nem definiálja a mintát mint „egységet” vagy „homogén anyagot”;

•          a megfelelőségértékelési eljárásokat.

Az értékelési eljárásokra további útmutatást az IEC/TR 62476 tartalmaz.

Csík Gabriella

2023. január

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 703 Hulladék és hulladékgazdálkodás

CLC/TC 111X Környezet

TC 111 Elektromos és elektronikus termékek és rendszerek környezetvédelmi szabványosítása

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!