Az MSZ EN ISO 10545 szabványsorozat két tagja megjelent magyarul

A kerámiai burkolólapok vizsgálati módszereit leíró EN ISO 10545 szabványsorozatot az ISO/TC 189 Kerámiai burkolólapok műszaki bizottság az azonos nevű CEN/TC 67 műszaki bizottsággal együttműködve dolgozta ki.

Részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból a szabványsorozat alábbi két része magyar nyelven is megjelent, amelyeket a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 104 Kerámiai burkolólapok nemzeti szabványosító műszaki bizottsága dolgozott ki:

  • MSZ EN ISO 10545-10:2021 Kerámiai burkolólapok. 10. rész: A nedvesség hatására bekövetkező tágulás meghatározása (ISO 10545-10:2021, 2021. szeptemberi helyesbített változat)
  • MSZ EN ISO 10545-15:2021 Kerámiai burkolólapok. 15. rész: A mázas burkolólapok ólom- és kadmiumleadó képességének meghatározása (ISO 10545-15:2021)

A szabványsorozat 10. része egy módszert ad meg a kerámiai burkolólapok nedvesség hatására bekövetkező tágulásának meghatározására.

A módszer alapelve a gyorsított (nedvesség hatására bekövetkező) tágulás meghatározása forrásban lévő víz hatására és a hosszúság arányos változásának mérése.

A szabványban az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:

—     a szabványt kiegészítették a 2. Rendelkező hivatkozások fejezettel, ezért az azt követő fejezeteket átszámozták, továbbá

—     módosították a 6. Vizsgálati mintadarabok fejezetet.

 

A szabványsorozat 15. része pedig egy módszert ad meg a kerámiai burkolólapok felülete ólom- és kadmiumleadó képességének meghatározására.

A módszer alapelve a kerámiai burkolólap mázas felületének kezelése ecetsavoldattal, majd az oldatban kioldódott ólom és kadmium mennyiségének meghatározása megfelelő módszerrel.

A szabványban az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:

—     a szabványt kiegészítették a 3. Szakkifejezések és meghatározásuk fejezettel, ezért az azt követő fejezeteket átszámozták;

—     módosították a 7. Vizsgálati mintadarabok fejezetet;

—     kijavították az előző kiadás tipográfiai hibáit; továbbá

—        e vizsgálati módszert alkalmazzák minden csempefelületre.

 

A szabványok leírják az adott vizsgálat elvégzéséhez szükséges anyagok mintavételi módszereit, a vizsgálati feltételeket, a vizsgálathoz szükséges anyagokat és berendezéseket, a kioldás kivitelezését, a vizsgálati eredmények megadását, és felsorolják azokat az adatokat, amelyeket a jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell.

 

Szendy Csabáné

2023. január

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 104 Kerámiai burkolólapok

CEN/TC 67 Kerámiai burkolólapok

ISO/TC 189 Kerámiai burkolólapok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!