Új társult tagok Európában

Az európai szabványügyi szervezetek – a CEN és a CENELEC – novemberi közgyűlésükön új társult tagok felvételéről döntöttek. A keleti partnerség megerősítéseként az ukrán (DSTU), a georgiai (GEOSTM) és a moldáv (ISM) nemzeti szabványügyi testületek társult tagokká váltak. A társult tagság kapu lehet a teljes tagság elnyeréséhez.

 

A három ország az elmúlt időszakban kérvényezte az európai uniós tagsághoz vezető folyamat megindítását, kérvényüket a Bizottság befogadta. Ezáltal teljesítették a társult tagság azon követelményét, hogy az adott ország a jövőben EU-tagjelölt lehessen.

 

Korábban mindhárom ország az úgynevezett „társ szabványosító szervezet” (Companion Standardisation Body) kategóriába tartozott, ezt bármely ország kérvényezheti, amelyik vállalja, hogy az európai szabványokat jelentős arányban átveszi és alkalmazza. Moldova korábban már több mint 20 ezer európai szabványt bevezetett.

 

A CEN és a CENELEC vezetői kiemelték nyilatkozatukban, hogy az európai szervezetek kiállnak az európai értékek: a szabadság, a béke és a nyitottság mellett; és támogatják az európai közös piacot a szabványosítás által.

 

Krantz Domokos

2022. december