Szennyvízmintavétel

2022. december 1-jén jelent meg az MSZ ISO 5667-10:2021 Vízminőség. Mintavétel. 10. rész: Útmutató a szennyvizek mintavételéhez szabvány magyar nyelvű változata, amelynek kidolgozását az MSZT saját forrásból biztosította.

E dokumentum részletezi a háztartási és az ipari szennyvizek mintavételét, azaz a mintavételi programok tervezését és a minták gyűjtésének technikáit. Érvényes a szennyvíz minden fajtájára, azaz ipari szennyvizekre, radioaktív szennyvizekre, hűtővizekre, nyers és kezelt háztartási szennyvizekre.

E szabvány második kiadása visszavonja és helyettesíti az MSZ ISO 5667-10:1995-öt, amelyet műszakilag korszerűsítettek. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások, hogy a szabványt kiegészítették:

–       a radioaktív folyékony hulladékok mintavételével és

–       a minősített pontmintavétellel.

E dokumentum nem vonatkozik a véletlenszerű szivárgásokból/kifolyásokból végzett mintavételre, de bizonyos esetekben a megadott módszerek a szivárgásokra/kifolyásokra is alkalmazhatók.

E szabályozott mintavételi technikákkal biztosítható a minták reprezentativitása, ugyanakkor a mintavétel a vizsgálat első lépéseként nagyban meghatározza a teljes vizsgálat minőségét.

 

Csík Gabriella

2022. december

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

ISO/TC 147/SC 6 Mintavétel (általános módszerek)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!