Permetezőgépek és amit azok ellenőrzéséről tudni kell és érdemes

2022. december 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 16122 szabványsorozat első 5 részének magyar nyelvű változata, amelyek elkészítését az Agrárminisztérium támogatta.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 35. §-a alapján a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatának meg kell felelnie a szabványsorozat előírásainak.

A szabványsorozatban megfogalmazott követelmények elsősorban a permetezőgép állapotára és a megfelelő kijuttatás eléréséhez szükséges teljesítményére vonatkoznak. Az egyes részeket az első résszel együtt érdemes alkalmazni.

Az MSZ EN ISO 16122-1:2015 Mező- és erdőgazdasági gépek. Használatban lévő permetezőgépek ellenőrzése. 1. rész: Általános előírások meghatározza az ellenőrzésre vonatkozó általános követelményeket a mezőgazdaságban, a kertészetben, az erdészetben és más területeken használt permetezőgépek mindegyik típusára, kivéve a háti permetezőket, melyekkel kapcsolatban érdemes az MSZ EN ISO 19932-1:2013-at és az MSZ EN ISO 19932-2:2013-at tanulmányozni. Az első rész tartalmazza továbbá a permetezőgép ellenőrzésének előkészítésére és az ellenőrzés során ellenőrzést végző személy biztonságára vonatkozó minimális követelményeket is.

Az MSZ EN ISO 16122-2:2015 Mező- és erdőgazdasági gépek. Használatban lévő permetezőgépek ellenőrzése. 2. rész: Vízszintes keretű permetezőgépek előírja a használatban lévő vízszintes keretű permetezőgépek ellenőrzésére vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket.

 

 

Az MSZ EN ISO 16122-3:2015 Mező- és erdőgazdasági gépek. Használatban lévő permetezőgépek ellenőrzése. 3. rész: Bokor- és faállomány-permetező gépek előírja a használatban lévő bokor- és faállomány-permetező gépek ellenőrzésére vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket.

Az MSZ EN ISO 16122-4:2015 Mező- és erdőgazdasági gépek. Használatban lévő permetezőgépek ellenőrzése. 4. rész: Helyhez kötött és részben mozgatható permetezőgépek előírja a használatban lévő helyhez kötött és részben mozgatható permetezőgépek ellenőrzésére vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket. A szabvány nem vonatkozik a térbeli kezelésre szolgáló kijuttató eszközökre.

Az MSZ EN ISO 16122-5:2021 Mező- és erdőgazdasági gépek. Használatban lévő permetezőgépek ellenőrzése. 5. rész: Légi permetezőrendszerek meghatározza a mezőgazdasági, erdőgazdasági, gyep- és növényzetszabályozási célú, merevszárnyas és forgószárnyas légi permetezőrendszerek ellenőrzésének követelményeit, vizsgálati módszereit és igazoló ellenőrzését, figyelembe véve a használat során a környezetszennyezés lehetséges kockázatának csökkentését. A szabványsorozat ezen része csak ember által vezetett légi járművekre érvényes. A dokumentum nem tárgyalja a repülésbiztonságot és a légi alkalmasságra vonatkozó tervezési kritériumokat, a légijármű-regisztrációt, valamint a pilótára vagy a kezelőre vonatkozó követelményeket, amiket az egyes országok illetve a régiók külön-külön előírnak.

 

Kámán Gergely

2022. december

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 324 Mezőgazdasági és erdészeti traktorok és gépek

CEN/TC 144 Traktorok, mezőgazdasági és erdészeti gépek

ISO/TC 23 Mezőgazdasági és erdészeti traktorok és gépek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!