Megjelent az MSZ ISO 37002 magyar nyelven

2022. december 1-jén megjelent az MSZ ISO 37002:2022 Visszaélés-bejelentési irányítási rendszerek. Irányelvek szabvány magyar nyelvű változata, melynek elkészítéséhez a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. járult hozzá.

A visszaélés-bejelentés a feltételezett szabálysértés vagy a szabálysértés kockázatának bejelentése. A tanulmányok és tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabálysértések nagy része a szervezeten belüli, vagy az ahhoz közel álló személyektől származó bejelentéseken keresztül jut az érintett szervezet tudomására.

A dokumentum útmutatást ad a szervezetek számára a bizalom, a pártatlanság és a védelem alapelvén működő visszaélés-bejelentési irányítási rendszer megteremtéséhez. A rendszer testre szabható, és alkalmazása a szervezet tevékenységeinek méretétől, jellegétől, összetettségétől, valamint jogszabályi környezetétől függően változik. Legfőbb ismérvei a következők:

  • a szabálysértések bejelentésének ösztönzése és elősegítése;
  • a visszaélést bejelentő személyek, valamint más részt vevő érdekelt felek támogatása és védelme;
  • a szabálysértési bejelentések megfelelő módon és időben való kezelésének biztosítása;
  • a szervezeti kultúra és irányítás fejlesztése;
  • a szabálysértések kockázatainak csökkentése.

A szervezetek alkalmazhatják e dokumentumot önálló útmutatásként szervezetük számára, vagy más irányítási rendszerszabványokkal együtt is, beleértve a visszaélés-bejelentéssel kapcsolatos követelmények kezelését más ISO irányítási rendszerekben.

Az MSZT 2023 tavaszán az újonnan megjelenő MSZ ISO 37002, illetve a hasonló témájú, korábban megjelent MSZ ISO 37001 Antikorrupciós irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványokra épülő szakmai fórumot tervez tartani, melyre várjuk az érdeklődők szíves jelentkezését. A szakmai fórum megrendezésével az MSZT célja, hogy segítse a szervezeteket, az állami és nem állami szereplőket a megfelelési kultúra fejlesztésében, a belső szabályzatok kidolgozásában, továbbá abban, hogy teljesíteni tudják a korrupcióellenességgel kapcsolatos számos jogszabályi, hatósági és egyéb követelményt.

Antal Andrea Zsuzsa

2022. december

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 309 Szervezetirányítás

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!