Hidrogéntechnológia

Ahhoz, hogy az energetikai átállás sikeres legyen, intelligens és innovatív megoldásokra van szükség, mivel az energiának megfizethetővé, biztonságossá és környezetbaráttá kell válnia. A hidrogén ebben kiemelt szerepet játszhat, mivel lehetővé teszi többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését. A hidrogén tehát nélkülözhetetlen az ipar, a közlekedés és a fűtési szektor energiaátállásának sikeréhez. A kormányok és az Európai Bizottság lehetőségként tekintenek a hidrogénre, ezért elfogadták az EU hidrogénstratégiáját, illetve a Nemzeti Hidrogénstratégiát.

Azonban ahhoz, hogy a hidrogéntechnológiák fejlesztése és alkalmazása sikeres legyen, új normákra és szabványokra van szükség

A hidrogén széles körű bevezetésével a legkülönfélébb területeken, például üzemanyagként a közlekedésben vagy a villamosenergia-előállításban, fokozatosan megváltoztatják az engedélyezések előírásait és az azokhoz kapcsolódó szabványokat. A kutatás, az üzleti élet és a politika nagy nyomás alatt van, hogy megfelelő megoldásokat dolgozzanak ki. A hidrogén bevezetése ugyanakkor új piacokat nyit meg és új piaci szereplőket vonz be. A termékekre és folyamatokra vonatkozó új normák és szabványok a közös nyelv és követelmények meghatározásával lehetővé teszik az egységes értelmezést és a kölcsönös megértést. Emellett olyan új innovációk jelennek meg, amelyek a szabványok révén gyorsabban meghonosíthatók a piacon.

A hidrogéntechnológiával foglalkozó nemzetközi és európai bizottságok a következők:

ISO/TC 197 Hidrogéntechnológia

CEN/CLC/JTC 6 Hidrogén az energetikai rendszerekben

CEN/TC 268 Kriogén tartályok és egyes hidrogéntechnológiai alkalmazások

Amennyiben e bizottságok felkeltették érdeklődését vegye fel velünk a kapcsolatot a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: A DIN honlapja

 

Csík Gabriella

2022. december

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 197 Hidrogéntechnológia

CEN/CLC/JTC 6 Hidrogén az energetikai rendszerekben

CEN/TC 268 Kriogén tartályok és egyes hidrogéntechnológiai alkalmazások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!