Faiskolai termékek minősége

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával 2022. decemberben megjelent az MSZ 12700 Faiskolai termékek minőségi követelményei szabvány. A dokumentum az árutermelő faiskolák szakmai alapkövetelményeit határozza meg. A szaporított és iskolázott, valamint továbbnevelésre vagy zöldfelületek kialakításához szükséges (kert-, tájépítési és közterület-fásítási célból) forgalmazásra szánt termékek (lomblevelű dísz-, sövény- és kúszócserjék, félcserjék, nemes rózsák, lombos fák és fenyők) minőségi követelményeit írja elő.

Az egészséges és élhető környezet kialakításához hozzájárul zöld környezetünk, melynek nem helyettesíthető elemei a faiskolai termékek. A telepítési munkák sikerét a megfelelő fajtahasználat és az ültetési anyagok minősége jelentős mértékben befolyásolja. A növekvő elvárások szükségessé teszik a faiskolai termékekkel szemben támasztott minőségi követelmények meghatározását.

A dokumentum alkalmazása a korszerű árutermelés alapja, elősegíti az egységes termesztési és kereskedelmi szemlélet kialakítását. Hozzájárul a termesztésben és a kereskedelemben rejlő nemzeti sajátosságok érvényesítéséhez és növeli a magyar faiskolai termékek piacra jutásának esélyét.

 

Szalay Anna

2022. december

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!