Épületburkolatok felületi hőmérsékletének csökkentése a városi hőszigethatások enyhítésére

A városokban az épületek, utak, parkolók nagymértékben elnyelik a hőt nappal, amelyet éjszaka kisugároznak. Ezt a jelenséget nevezzük városi hőszigethatásnak, mely probléma a klímaváltozással kapcsolatban kiemelkedő fontosságú. A most megjelent CWA 17890 CEN munkaértekezleti megállapodás az ún. „hűvös anyagok” használatának alapelveit mutatja be, amellyel ez a hatás csökkenthető.

A városi hőszigethatás a nagyvárosok jellemző problémája, amely azonban a városszerkezet és az úthálózat hatékonyabb tervezésével, valamint a minél nagyobb és több zöld- és vizes felület kialakításával részben csökkenthető. Ezen segíthet még az ún. „hűvös anyagok” használata is, amelyekkel az adott felszín/tető hőmérséklete akár 27%-kal is csökkenthető. A CWA 17890 Guide to the implementation of cool surfaces for buildings’ envelope to mitigate the Urban Heat Island effects (Útmutató az épületburkolatok „hűvös felületének” megvalósításához a városi hőszigethatás enyhítése érdekében) CEN munkaértekezleti megállapodás tartalmazza a „hűvös anyagok”-kal kapcsolatos terminológiát, valamint útmutatást ad az épületburkolatok hűvös felületének megvalósításához.

A dokumentum a városi területeken levő épületek/építmények tetőin való alkalmazásra összpontosít. Fontos lehet a helyi hatóságok, az épületek/építmények tulajdonosai és a várostervezők számára. Alkalmazása hasznos lehet olyan helyeken, ahol a „hűvös anyagok” használata jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, valamint az életminőség javításához, például utak és járdák esetében. A dokumentum útmutatást ad a nem javasolt felhasználási területekre vonatkozóan: fontos az is, milyen éghajlaton, milyen épületben vagy épületszerkezetben használják a „hűvös anyagokat”.

A Magyar Szabványügyi Testület a szabványok magyar nyelvű változatait csak érdeklődés és megfelelő támogatás megléte esetén tudja elkészíteni. Érdeklődés esetén további információkért, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

Dosztály Zsolt

2022. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS 107 Városi hőszigethatások csökkentése hűvös alapanyagokkal

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!