A városok történelmi területeinek megóvása

A történelmi területeken bekövetkező katasztrófa kockázatának csökkentése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás egyedi szerkezetű fejlett technológiákat, modelleket, módszereket, folyamatokat és eszközöket egyaránt magában foglaló szemléletet igényel. Ennek a keretrendszerét ismerteti a most megjelenet CWA 17727 CEN munkaértekezleti megállapodás.

A városi területekre gyakorolt negatív hatásokat (éghajlati és egyéb veszélyek) a kortárs szakirodalom és a kutatások széles körben tárgyalják, azonban a városokra, közösségekre gyakorolt és a történelmi területekhez kapcsolódó hatásokat még nem vizsgálták alaposan. Egy történelmi terület állapotának megóvása érdekében a helyi közösségnek, az önkormányzatnak, a szakembereknek és a döntéshozóknak egyaránt foglalkozniuk kell e hatásokkal.

A CWA 17727 City Resilience Development. Guide to combine disaster risk management and climate change adaptation. Historic areas (Városok ellenálló képességének fejlesztése. Útmutató a katasztrófakockázat-kezelés és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás összekapcsolásához. Történelmi területek) munkaértekezleti megállapodás meghatározza a városok és közösségek történelmi területeinek állapotmegóvási keretrendszerét, amely egyesíti a katasztrófakockázat-kezelési (DRM-) és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási (CCA-) tevékenységeket. A keretrendszer olyan történelmi területekre vonatkozik, amelyek természeti és az éghajlatváltozás okozta veszélyekkel néznek szembe.

A keretrendszer a következőket tartalmazza:

–     a történelmi területek jellemzése, valamint a természeti és az éghajlatváltozás okozta veszélyeknek való kitettségük;

–     követelmények és ajánlások arra vonatkozóan, hogy a történelmi területek hogyan válhatnak ellenállóbbá az előbbi veszélyekkel szemben;

–     a katasztrófák kezelésének folyamata lépésenként és állapotmegóvás-fejlesztő tevékenységek végzése és figyelemmel kísérése.

A dokumentum főleg a városi/közösségi és történelmi területi döntéshozók és műszaki személyzet, valamint a kockázat- és sérülékenységértékeléssel, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az állapotmegóvással foglalkozó szakértők számára készült. Ezenkívül érintettek lehetnek még a katasztrófakockázat-kezelők, az örökségkezelők, az építésügyi, fenntarthatósági és állapotmegóvással foglalkozó állami szereplők, a kritikusinfrastruktúra-kezelők, a különböző közmű- és sürgősségi szolgáltatók, a civil szervezetek, valamint a tudományos és kutatóintézetek.

A Magyar Szabványügyi Testület a szabványok magyar nyelvű változatait csak érdeklődés és megfelelő finanszírozás megléte esetén tudja elkészíteni. Érdeklődés esetén további információkért, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

Dosztály Zsolt

2022. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS ARCH árosok ellenálló képességének fejlesztése. Történelmi területeken való beruházás keretrendszere és útmutatója

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!